Польща: зміни на ринку супутникового телебачення

19 Лютого 2002
840

Польща: зміни на ринку супутникового телебачення

840
Тоді, як в Україні супутникове телебачення лише з”являється, в Польщі вже відбувся процес реорганізації цього ринку з причини неадекватної кількості супутникових каналів по відношенню до їх глядачів.
Польща: зміни на ринку супутникового телебачення
Ще до створення платформ цифрових сателітних каналів в Польщі в 1998 році йшлося про слабкість ринку для кількох конкуруючих фірм. Гірші сподівання песимістів оправдалися, коли певні своїх сил Canal + і UPC (United Pan-European Communications) щороку позбувалися капіталів, співрозмірних з річними бюджетами усіх українських телекомпаній Лише за 1999 рік , під час впровадження своєї цифрової платформи в Польщі, Canal + втратив 19 млн євро. Наступного року UPC при таких же обставинах втратив біля 6 млн євро. Спеціалісти з маркетингу прогнозували рентабельність каналів за умови, коли кожен з них матиме, принаймні, 500 тис абонентів. Впродовж реалізації проектів поріг окупності піднявся до 700 тис абонентів для кожного. Цілком ймовірно, що такого результату вдалося б досягнути, якби “раптом” польський ринок не виявився б перенасиченим, адже крім цих двох платформ в країні транслюється пакет супутникових каналів з платформи POLSAT. Поза тим, в Польщі сповільнився економічний ріст, посилилося зубожіння населення, впав продаж обладнання DTH (Direct-to-Home) - зменшилась кількість бажаючих отримувати супутникове телебачення: в середині минулого року Cyfra + (цифрова платформа Canal + Group) мала 340 тис абонентів, а Wizja TV (UPC) – 380 тис.

Таким чином, після 4-ох років взаємознесилюючої боротьби, платформи Wizja TV i Cyfra + поєдналися в спільне підприємство, в якому UPC володіє 25% акцій, а за продану частку отримала 150 млн євро готівкою. Натомість, Canal + має наступні 75% частки і де-факто лишається власником платформи, що створилася внаслідок об”єднання. Шляхом простої арифметики випливає, що у новоствореного підприємства кількість абонентів 600-700 тис. Тепер проходить процес відбору кращого програмного продукту з пакетів вже бувших каналів. Обі сторони сподіваються, що поріг рентабельності спільна платформа перетне за 1-1,5 року.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Варшава
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
840
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду