Швеція відмовилася видати Туреччині журналіста на вимогу Ердогана

Швеція відмовилася видати Туреччині журналіста на вимогу Ердогана

26 Грудня 2022
1089

Швеція відмовилася видати Туреччині журналіста на вимогу Ердогана

1089
Туреччина звинувачує Булента Кенеса в участі у спробі державного перевороту. Вона вимагає від Швеції видати «злочинців» в обмін на ратифікацію вступу країни до НАТО.
Швеція відмовилася видати Туреччині журналіста на вимогу Ердогана
Швеція відмовилася видати Туреччині журналіста на вимогу Ердогана

Верховний суд Швеції заблокував екстрадицію турецького журналіста у вигнанні Булента Кенеса до Туреччини, що було однією з ключових вимог Анкари для ратифікації членства Швеції в НАТО. Туреччина звинувачує його в участі у спробі скинути Реджепа Таїпа Ердогана з посади президента.

Про це повідомляють видання AFP, The Guardian, DW.

Суд заявив, що для вислання Кенеса є «низка перешкод», зокрема політична природа справи та статус біженця, що його має журналіст, а також те, що деякі правопорушення, в яких його звинувачують, не є злочинами у Швеції.

«Існує також ризик, що ця людина зазнаватиме переслідування за свої політичні погляди. Отже, екстрадиція не може відбутися», – зазначив у своїй заяві суддя Петтер Асп.

Цю позицію підтримала пресслужба Міністерства зовнішніх справ Швеції: «Ми не можемо оцінювати потенційний вплив цього рішення на членство в НАТО. Уряд Швеції має дотримуватися шведського й міжнародного законодавства про екстрадицію, що також зазначено в тристоронній угоді», – повідомили в міністерстві.

Кенес, який зараз працює в Стокгольмському центрі свободи – спілці, заснованій турецькими дисидентами у вигнанні, – повідомив виданню AFP, що рішення суду його «потішило», але не здивувало.

«Я завжди казав, що довіряю шведській правовій системі та судовій системі на сто відсотків, адже Швеція є країною з верховенством права», – сказав Кенес і наголосив, що звинувачення проти нього є «сфабрикованими режимом Ердогана».

Журналіст наполягає, що не скоював «ні політичних, ані кримінальних злочинів».

«Я не заколотник, я не терорист. Я просто журналіст. Просто людина, що займається журналістикою в межах захисту прав людини», – додав Кенес.

З усіх осіб, чиєї екстрадиції домагається Анкара в обмін на ратифікацію членства Швеції в НАТО, Кенес є єдиним, кого президент Реджеп Таїп Ердоган вказав на ім'я. Це сталося у листопаді, коли Ердоган зустрівся з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. Коли на спільній пресконференції Ердогана запитали, екстрадиції яких саме «терористів» зі Швеції він прагне, Ердоган з усього списку назвав на ім'я лише Кенеса.

У розмові з AFP Кенес повідомив, що, на його думку, Ердоган виокремлює його, «бо мене він знає вже кілька десятиліть» через довгу журналістську кар’єру, тож ім’я Кенеса першим спало Ердогану на думку.

Нагадаємо, після того, як Швеція й Фінляндія подали заявки на членство в НАТО після початку російського вторгнення в Україну, Туреччина стала єдиною країною, яка погрожує заблокувати вступ двох країн до Альянсу.

Туреччина звинувачувала Швецію в наданні притулку курдським групам, яких Анкара вважає «терористами». В Анкарі заявляють, що очікують від Стокгольма активніших дій зокрема в питанні екстрадиції «злочинців». Анкара поступово розширила список людей, чиєї екстрадиції вона домагається: спочатку до 33 осіб, потім до 45, далі до 73. Ці неофіційні списки публікують ЗМІ, наближені до турецького уряду.

Швеція неодноразово наголошувала, що її судова система є незалежною і що саме вона ухвалюватиме остаточне рішення щодо екстрадицій.

На початку грудня Швеція видала Туреччині засудженого члена Курдської робітничої партії, оголошеної в Туреччині поза законом. Чоловік утік у Швецію 2015-го, але його запит на прихисток був відхилений.

Фото: euobserver

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1089
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду