У США пішов з життя письменник-фантаст Сергій Дяченко

У США пішов з життя письменник-фантаст Сергій Дяченко

6 Травня 2022
1103

У США пішов з життя письменник-фантаст Сергій Дяченко

1103
До 2009 року Дяченко мешкав у Києві, потім переїхав до російської столиці, а в 2013-му – до США. У співавторстві з дружиною з 1994 по 2021 рік він створив 29 романів, два десятки повістей та кілька десятків оповідань.
У США пішов з життя письменник-фантаст Сергій Дяченко
У США пішов з життя письменник-фантаст Сергій Дяченко

У США 5 травня пішов з життя письменник-фантаст українського походження Сергій Дяченко, йому було 77 років. Про це повідомила у фейсбуці його дружина Марина Дяченко, яка була також його співавторкою.

Сергій Дяченко народився 14 квітня 1945 року у Києві. Як повідомляє «Читомо», він закінчив Київський медичний інститут, працював лікарем-психіатром, був кандидатом біологічних наук, а в 1989 році закінчив сценарний факультет ВДІКу у Москві. До 2009 року Дяченко мешкав у Києві, потім переїхав до російської столиці, а в 2013-му – до США.

У співавторстві з дружиною з 1994 по 2021 рік він створив 29 романів, два десятки повістей та кілька десятків оповідань. Найвідоміші твори: трилогія «Відьмине століття» (1997–2020), цикл «Вишеньки», дилогія Vita Nostra (2007, 2021).

У 1987 році став лауреатом Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка разом із режисером Анатолієм Борсюком і оператором Олександром Фроловим за повнометражний фільм «Зірка Вавилова» Київської кіностудії науково-популярних фільмів.

Був автором сценаріїв до фільмів: «Микола Вавилов», «Голод-33», «Гетьманські клейноди», «Генетика і ми», «Природи міцні затвори», «Совість у білому халаті», «Академік Беляєв», «Зірка Вавилова» та інших.

Чотири стрічки за сценаріями Дяченка вийшли в Росії в 2014 році, вже після початку агресії РФ проти України.

На загальноєвропейській конференції фантастів «Єврокон-2005» у Глазго Сергій Дяченко та його дружина були визнані найкращими письменниками-фантастами Європи.

Фото з фейсбук-сторінки Марини Дяченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1103
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду