Закону про політичну рекламу та політичну агітацію не бути.

14 Грудня 2001
707

Закону про політичну рекламу та політичну агітацію не бути.

707
Вважатимемо це нашою спільною перемогою у відстоюванні прав мовників. За бурхливими парламентськими подіями четверга, коли у відставку відправили Медведчука та прийняли закон про обов’язкові політичні дебати, пропущеною засобами масової інформації залишилася ще одна не менш важлива подія: депутати завалили проект закону про політичну рекламу та політичну агітацію, проти якого активно виступали медійники.
Закону про політичну рекламу та політичну агітацію не бути.
Під саму завісу дня депутати провели голосування і з‘ясувалося, що бажаючих підтримати є лише 127, тоді як потрібно не менше 226.

Проект Закону України „Про політичну рекламу та політичну агітацію”, внесений депутатом-комуністом Мішурою, успішно пройшов перше читання ще в червні. Побачивши, що за цим законом встановлюються вкрай невигідні правила для ЗМІ, що будуть займатися політичною рекламою та значно збільшуються контрольні повноваження виборчих комісій усіх рівнів і Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення, професійні асоціації та журналісти одностайно виступили проти проекту. Проект вже вважали похованим, але нещодавно з‘ясувалося, що профільний комітет ВР з питань свободи слова все таки підготував його до другого читання. При цьому активними лобістами виступали комуністи та ЦВК. Чому так? Все просто. Комуністи не проти закону, який обмежуватиме можливість політичної реклами, оскільки їм реклама не потрібна: електорат комуністів стабільний і рекламі не піддається. ЦВК, зі свого боку, прагне до максимальних контролюючих повноважень. Хто ж буде відмовлятися від додаткових владних важелів?

Розгляд проекту був цікавий. Багато в чому слід завдячувати Тарасу Чорноволу, якому було надано слово як автору проекту постанови про відхилення законопроекту. Протягом кількох хвилин він зміг застерегти своїх колег від необдуманого прийняття рішень та передав прохання медійників не приймати закон у такому вигляді. Після нього свою позицію аргументував автор законопроекту народний депутат Валерій Мішура. На питання, чи були консультації з журналістами і чи з‘ясовувалася їх думка, Мішура заявив, що в робочій групі брав участь професор Валерій Іванов, який і готував закон перед внесенням його на голосування і що загальна думка, що закон потрібен і його треба приймати. Цікаво, чи знає сам Валерій Феліксович Іванов, що саме його іменем намагалися прикритися? Після того, як проект набрав так мало голосів – лише 127 малоймовірно, що депутати найближчим часом будуть повертатися до законодавчого регулювання політичної реклами і встигнуть прийняти щось нове до виборів. Вважатимемо це нашою спільною перемогою у відстоюванні прав мовників.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
707
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду