Помер оператор та режисер Сергій Лисецький

Помер оператор та режисер Сергій Лисецький

17 Січня 2022
5705

Помер оператор та режисер Сергій Лисецький

5705
Кінодіячу було 95 років.
Помер оператор та режисер Сергій Лисецький
Помер оператор та режисер Сергій Лисецький

Український кінооператор, кінорежисер, педагог та громадський діяч Сергій Лисецький пішов із життя 16 січня. Про це повідомив у Facebook кінокритик Сергій Тримбач.

«Пригадалось, як 2014-го у Будинку кіно показували фільм "Наймичка", за однойменним твором Шевченка (1963, реж. Ірина Молостова, Василь Лапокниш). Фільм-опера, надскладний для кінооператора жанр. Лисецький зняв його просто віртуозно – пластика надзвичайно багата і надзвичайно точна у всіх своїх компонентах. За всієї оперової умовності – це кіно! По закінченні показу – п'ятихвилинна овація! Сергій Панасович стояв перед розчуленим залом, де було стільки облич його учнів (багато літ викладав в Інституті імені І. Карпенка-Карого), і зворушено посміхався... Може, думав про те, як важко та "Наймичка" йшла до глядачів», – згадує Тримбач.

Сергій Лисецький народився у 1926 році, закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії, з 1956-го працював на кіностудії імені Довженка. Серед його творчого здобутку — стрічки «Ми, двоє мужчин» (1962), «Перевірено, мін немає» (1965), режисерська робота у стрічці «Прелюдія долі» (1984) тощо. Сергій Лисецький був президентом Гільдії кінооператорів України, професором кафедри кінотелеоператорства в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. У 1995-му отримав звання Заслуженого діяча мистецтв України.

Онук Сергія Лисецького Андрій також працює кінооператором та режисером, зокрема зняв документальний фільм про одного з останніх народних художників України Івана Приходька. Інтерв'ю «Детектора медіа» з Андрієм Лисецьким читайте за посиланням.

Фото: Вечірній Київ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5705
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду