Критерії саморегулівних організацій найкраще вписати у закон, – Тарас Шевченко

Критерії саморегулівних організацій найкраще вписати у закон, – Тарас Шевченко

5 Листопада 2021
3206
5 Листопада 2021
14:17

Критерії саморегулівних організацій найкраще вписати у закон, – Тарас Шевченко

3206
Однак експерти радять не вписувати до закону конкретні організації.
Критерії саморегулівних організацій найкраще вписати у закон, – Тарас Шевченко
Критерії саморегулівних організацій найкраще вписати у закон, – Тарас Шевченко

Держава може виписати критерії для саморегулівних організацій чи створити мінімальний реєстр, переконаний Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України.

На його думку, це було б корисно у тих випадках, коли рішення таких організацій матимуть юридичну силу. Також якщо виділяється державна підтримка на саморегулівні організації через Український культурний фонд.

«Цей варіант був би корисним для України», – додав Шевченко. Також він вважає, що журналісти якісних медіа мали б об’єднатись у юридичну організацію.

Валентин Коваль, перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, звернув увагу на те, що наразі у законах прописані або дуже загальні, або дуже конкретні положення щодо певних речей. Відповідно, загальні не працюють, а конкретні створюють зайві обмеження. У законі треба закласти можливість існування з мінімальними параметрами.

При цьому Світлана Остапа, голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, підкреслила, що у законі не варто прописувати конкретні організації.

«Бо у суспільстві є недовіра і це не на часі», – сказала вона і нагадала про об’єднання журналістів у дієві рухи.

Антоніна Черевко, голова Незалежної медійної ради, також звернула увагу, що у деяких європейських країнах саморегулювання у чистому вигляді не розглядають як ефективне і більше схиляються до співрегулювання.

«У законі мають бути запобіжники, щоб органи саморегулювання не мали судових переслідувань. Нацрада має підстави для застосування рішень саморегулівної позиції», – сказала вона.

А Тетяна Лебедєва, членкиня Комісії з журналістської етики, переконана, що саме саморегулювання може повернути довіру для якісних медіа. І це не є питанням регуляторних органів.

Нагадаємо, 5 листопада стартував 7-й «Донбас медіа форум». Протягом двох днів на форумі в рамках дискусійних панелей виступатимуть більше 40 спікерів. Основні напрямки дискусій цього року: відповідальність журналістів перед аудиторією та колегами, спільна та самостійна освіта, саморегуляція, адаптація до викликів та пошуки ефективних рішень.

Ілюстрація: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3206
Читайте також
11.09.2020 10:32
Анна Єгорова
«Детектор медіа»
1 317
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду