Ротація членів Нацради, скоріше всього, не відбудеться

14 Листопада 2001
740
14 Листопада 2001
15:52

Ротація членів Нацради, скоріше всього, не відбудеться

740
Член Нацради Микола Княжицький заявив, що проведення такої ротації суперечитиме рекомендаціям Ради Європи і може спричинити постановку питання. про виключення України з цього органу. Законом України “Про Національну ради України з питань телебачення і радіомовлення” визначено, що цей конституційний, державний, позавідомчий регулятивний орган має щорічно звітувати про свою діяльність перед парламентом і президентом. Звіт має відбуватися у Верховній Раді до 1 листопада.
Ротація членів Нацради, скоріше всього, не відбудеться
І хоча цей строк уже минув, але все ж бачиться явний прогрес щодо звітування, бо якщо з інформацією за минулий рік Нацрада предстала перед ВР лише у лютому 2001-го, то тепер “запізнилася” із звітом на якихось півмісяця.

За регламентом, першими знайомляться з такими документами члени Комітету з питань свободи слова та інформації (голова – Олександр Зінченко). На засіданні Комітету народні депутати зробили декілька зауважень щодо звіту. Наприклад, про відсутність спадкоємності у діях попереднього і нинішнього складу Нацради. А також про дещо довільне ставлення Нацради до творення власних нормативних актів (положень, інструкцій) щодо їх відповідності чинному законодавству.

Неоднозначними в очах народних депутатів виглядали й деякі новації регулятивного органу, застосовані при ліцензуванні. Зокрема, щодо обов’язковості надання телерадіоорганізаціями технічного й фінансового аудитів. Проте, тут досить нечіткими є вимоги нашого законодавства: одними законами це дозволяється, іншими – не рекомендується.

Стривоженість народних депутатів викликала й тенденція до практики видачі ліцензій на користь мережених (тобто центральних київських) телекомпаній за рахунок зменшення кількості місцевих мовників. Хоча у звіті Нацради наведено таку цифру: з 97 телеканалів, рішення про ліцензування яких уже прийнято, у 63 випадках документ одержали місцеві ТРО, і лише у 34- мережеві станції.

Безперечно, на засідання профільного Комітету не могло не виникнути питання про виконання постанови Верховної Ради по попередньому звіту щодо ротації двох членів Нацради (до речі, термін виконання цієї частини постанови минув ще 1 травня ц.р.). І хоча керівництво Комітету неодноразово заявляло, що воно тримає на контролі це питання, однак нічого конкретного не було зроблено. А ось на цьому засіданні Комітету член Нацради Микола Княжицький заявив, що проведення такої ротації суперечитиме рекомендаціям Ради Європи і може спричинити постановку питання... про виключення України з цього органу (?!). На що народний депутат, редактор газети “Голос України” Сергій Правденко не без єхидства кинув репліку: “Назвіть мені кандидатури тих членів Нацради, щодо ротації яких Рада Європи виключатиме Україну”. Відповіді, звісно, не було...

Рішення ж Комітету було цілком прогнозованим: подати до 5 грудня ц.р. звіт на розгляд Верховної Ради. І саме у сесійній залі й має бути виставлена остаточна оцінка річної роботи Нацради. А також ще раз обговорене питання про доцільність ротації двох її членів. Кулуарні парламентські прогнози щодо цього зводяться до того, що у переддень виборів депутати можуть не захотіти порушувати механізм дії регулятивного органу у сфері ТБ і РМ, і залишать це своїм спадкоємцям у новому складі парламенту.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду