Суд залишив під вартою Мангера та Левіна, підозрюваних у вбивстві Гандзюк

Суд залишив під вартою Мангера та Левіна, підозрюваних у вбивстві Гандзюк

12 Травня 2021
1187

Суд залишив під вартою Мангера та Левіна, підозрюваних у вбивстві Гандзюк

1187
Арешт їм продовжили до 9 липня.
Суд залишив під вартою Мангера та Левіна, підозрюваних у вбивстві Гандзюк
Суд залишив під вартою Мангера та Левіна, підозрюваних у вбивстві Гандзюк

Дніпровський районний суд Києва 11 травня залишив під вартою колишнього голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера й експомічника депутата цієї облради Олексія Левіна (Москаленка), підозрюваних у вбивстві активістки Катерини Гандзюк. Про це повідомило Суспільне.

Арешт їм продовжили до 9 липня.

Сторона обвинувачення наполягала на подовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відстороненні від посади. Адвокатка потерпілої сторони Євгенія Закревська вказала, що зміна чи послаблення запобіжного заходу унеможливило б розгляд справи через імовірні спроби підозрюваних вплинути на слідство та свідків.

Натомість захист Левіна клопотав про цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета. Його захисник казав, що такий запобіжний захід не дозволить його підзахисному переховуватись, а тримання під вартою в цьому випадку є необґрунтованим. Сам Левін повідомив, що йому не надавали належної медичної допомоги після того, як він перехворів на COVID-19.

Адвокат Владислава Мангера клопотав про запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання або домашнього арешту. За словами адвокатів, Мангер був під заставою, не порушував закону, тому утримувати його під вартою необґрунтовано.

Крім того, під час засідання допитали слідчого Служби безпеки України Максима Саєнка, який сказав, що йому не відомо про спроби тиску на свідків з боку Владислава Мангера.

Нагадаємо, напад на громадську активістку Катерину Гандзюк стався 31 липня 2018 року в Херсоні. ЇЇ облили концентрованою сірчаною кислотою, що спричинило 40% опіків шкіри. Активістку транспортували до Києва, їй зробили понад 10 операцій.

Поліція почала розслідувати напад як хуліганство. Під тиском громадськості справу перекваліфікували спочатку на «тяжкі тілесні ушкодження», згодом на «замах на вбивство». 96 днів вона боролася за життя, 4 листопада 2018 року Катерина Гандзюк померла.

Справу перекваліфікували на «закінчене умисне вбивство». Увечері того ж дня у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті Катерини Гандзюк.

27 квітня 2020 року СБУ завершила досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї облради Олексія Левіна в організації нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк. Активісти з ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?», своєю чергою, розкритикували завершення досудового розслідування, зазначивши, що «справу злили». 

Однак 11 червня прокуратура поновила та продовжила досудове розслідування. Обвинуваченому Владиславу Мангеру змінили запобіжний захід із застави на тримання під вартою. 16 червня СБУ затримала його та привезла з Херсона до Києва.

25 червня 2020 року Офіс генерального прокурора знову завершив досудове розслідування. 28 липня Офіс генпрокурора повідомив, що скерував до суду обвинувальний акт щодо Владислава Мангера й Олексія Левіна (Москаленка) за організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк. 18 серпня 2020 року відбулося підготовче засідання.

16 жовтня 2020 року фігуранта справи Ігоря Павловського визнали винним у приховуванні інформації про напад на активістку. Йому призначили покарання у вигляді двох років позбавлення волі, звільнивши від відбування терміну з іспитовим строком на рік.

Фото: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1187
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду