Зеленський продовжив виплату стипендій дітям загиблих в АТО журналістів Гурняка та Чернікова

Зеленський продовжив виплату стипендій дітям загиблих в АТО журналістів Гурняка та Чернікова

5 Листопада 2020
1680
5 Листопада 2020
12:37

Зеленський продовжив виплату стипендій дітям загиблих в АТО журналістів Гурняка та Чернікова

1680
Віктор Гурняк загинув у 2014 році на Луганщині, Олександр Черніков – у 2015 році на Донеччині.
Зеленський продовжив виплату стипендій дітям загиблих в АТО журналістів Гурняка та Чернікова
Зеленський продовжив виплату стипендій дітям загиблих в АТО журналістів Гурняка та Чернікова

Президент України Володимир Зеленський продовжив виплати стипендій дітям журналістів Віктора Гурняка та Олександра Чернікова, які загинули під час виконання своїх професійних обов'язків у зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі. Про це йдеться в указі від 4 листопада «Про призначення стипендій президента України дітям журналістів, які загинули у зв'язку з виконанням професійних обов'язків».

Стипендію отримають Юстина Гурняк (2012 року народження), дочка фотокореспондента Віктора Гурняка, який загинув 19 жовтня 2014 року від мінометного снаряду поблизу селища Сміле Луганської області; Олена Чернікова (2014 року народження), донька журналіста Олександра Чернікова, який загинув 22 січня 2015 року в бою поблизу Авдіївки.

Нагадаємо, у січні 2018 року Кабінет Міністрів України схвалив проєкт указу президента «Про призначення стипендій дітям журналістів, які загинули у зв’язку з виконанням професійних обов’язків», підготовлений Держкомтелерадіо.

У лютому 2018 року президент Петро Порошенко підписав указ, яким були встановлені президентські стипендії дітям журналістів Віктора Гурняка – Юстині Гурняк (2012 року народження) та Олександра Чернікова – Олені Черніковій (2014 року народження). У квітні 2019 року він продовжив виплати президентських стипендій дітям цих журналістів.

Віктор Гурняк загинув 19 жовтня 2014 року від мінометного снаряду, коли під обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Слов'яносербського району Луганської області. Його було посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня. Навіть на полі бою Віктор Гурняк продовжував активну журналістську діяльність. Його роботи були розміщені на виставках у Польщі, Естонії та Німеччині. Зокрема, фотовиставку Віктора Гурняка з майже півсотнею світлин з лінії фронту, визволених та окупованих міст зі Сходу України «Донбас: війна та мир» відкрили 10 грудня 2014 року у Європарламенті. З 16 по 31 січня 2015 року в Українському Національному Музеї в Чикаго (США) відбувалась фотовиставка авторських робіт «Віктор Гурняк: дорога з Майдану».

22 січня 2015 року в бою під Донецьким аеропортом під час виконання військового завдання загинув боєць 9-ї роти 3-го батальйону 25-ї окремої аеромобільної бригади Олександр Черніков (позивний «Репортер»). За життя він працював журналістом у телепрограмі «Губернські хроніки» на 9 телеканалі Дніпра. Багато глядачів запам’ятали його як автора та ведучого програми «Тема тижня», що виходила на 51 каналі Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії. Екіпаж БМД, в якому «Репортер» був оператором-навідником, знищив, як мінімум, одну одиницю ворожої техніки. Олександр Черніков посмертно був відзначений орденом «За мужність» III ступеня. У Дніпрі на честь загиблого журналіста назвали вулицю. 6 грудня 2016 року в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара, де навчався Олександр Черніков, було урочисто відкрито меморіал на його честь.

На фото Віктор Гурняк (ліворуч) та Олександр Черніков (праворуч)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1680
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду