У Філіппінах двох журналістів засудили до шести років ув’язнення за «кібернаклеп»

У Філіппінах двох журналістів засудили до шести років ув’язнення за «кібернаклеп»

15 Червня 2020
1224

У Філіппінах двох журналістів засудили до шести років ув’язнення за «кібернаклеп»

1224
Цю справу вважали тестом на рівень свободи преси в Філіппінах.
У Філіппінах двох журналістів засудили до шести років ув’язнення за «кібернаклеп»
У Філіппінах двох журналістів засудили до шести років ув’язнення за «кібернаклеп»

Регіональний суд Маніли 15 червня 2020 року визнав винними в «кібернаклепі» та засудив до шести років в’язниці колишню журналістку CNN, нині співзасновницю та директорку незалежного видання Rappler Марію Рессу та колишнього автора цього видання Рейналда Сантоса-молодшого. Обох журналістів до апеляції звільнили під заставу. Про це пише «Радіо Свобода».

Ця справа стосується матеріалів Rappler від 2012 року, один з яких оновили в 2014 році. Автори статті посилаються на звіт розвідки, який пов’язував філіппінського підприємця з вбивством, торгівлею людьми та наркотиками.

Комітет захисту журналістів назвав вирок Марії Ресси кричущим злочином проти свободи преси. «Хоча вона вийшла під заставу на час оскарження вироку, протиправне засудження Ресси надсилає сигнал усім журналістам, що вони можуть стати наступними, якщо критикуватимуть уряд президента Родріго Дутерте», – сказав старший представник CPJ у Південно-Східній Азії Шон Кріспін.

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) закликала Філіппіни скасувати цей вирок під час розгляду апеляції. «Філіппінська система правосуддя продемонструвала повну відсутність незалежності від виконавчої влади», – каже керівник Азіатсько-Тихоокеанського офісу RSF Даніель Бастард.

Філіппіни займають 136 місце із 180 країн та територій у Всесвітньому індексі свободи преси RSF 2020 року.

Видання Rappler публікує матеріали з критикою президента Філіппін Родріго Дутерте, зокрема – через його методи боротьби з наркоторгівлею. За даними правозахисників, сувора політика влади в цій сфері призвела до понад 10 тисяч смертей.

Нагадаємо, на початку 2018 року філіппінський уряд скасував діючу ліцензію новинного сайту Rappler. У сайту виник конфлікт із діючим президентом Родріго Дутерте через критичне висвітлення його жорстокої боротьби з наркобізнесом. Уряд звинуватили у спробах змусити замовкнути незалежну журнаілстику та придушити вільну пресу в країні. Прессекретар президента тоді відкинув усі звинувачення, повідомивши, що Rappler та Rappler Holdings Corp нібито порушили положення Конституції, які обмежують володіння медіа. Згідно із законодавством, усі власники та топ-менеджери медіакомпанії мають бути філіпінцями. Влада також звинувачує редакцію в ухиленні від сплати податків.

Фото: Aaron Favila / AP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду