В Єгипті поліція затримала чотирьох працівників турецького агентства Anadolu

В Єгипті поліція затримала чотирьох працівників турецького агентства Anadolu

16 Січня 2020
1395

В Єгипті поліція затримала чотирьох працівників турецького агентства Anadolu

1395
В Єгипті 14 січня поліція під час рейду на офіс турецького інформаційного агентства Anadolu у Каїрі затримала чотирьох працівників, їх звинуватили в поширенні неправдивих новин і діяльності без ліцензії.
В Єгипті поліція затримала чотирьох працівників турецького агентства Anadolu
В Єгипті поліція затримала чотирьох працівників турецького агентства Anadolu

Про це 15 січня повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ).

Як пише Anadolu, поліцейські ввечері 14 січня прийшли в офіс агентства, вони відключила камери спостереження й інтернет в офісі. «Обшуки в офісі продовжилися до ранку 15 січня. У працівників агентства забрали посвідчення, мобільні телефони та комп'ютери, припинили спроби зв'язатися з центральним офісом агентства і членами сімей. Поліція відмовилася надати будь-яку інформацію адвокату каїрського офісу АА, який прибув на місце після початку рейду. Адвоката видворили з офісу, після чого обшуки продовжилися», – йдеться в повідомленні.

За їх даними, близько опівночі (за місцевим часом) поліція відпустила одну із працівниць, громадянку Єгипту. Чотирьох інших працівників «протримали в офісі до ранку», а потім «відвезли їх у невідомому напрямку».

Серед затриманих менеджер Anadolu Хілмі Балджі (громадянин Туреччини), журналісти Хусейн аль-Каббані та Хусейн аль-Аббас (громадяни Єгипту), і працівник Фонду політичних, економічних і соціальних досліджень (SETA) Абделсалам Мухаммед (громадян Єгипту). CPJ не зміг одразу визначити, чи вони журналісти.

Згодом заступник гендиректора, головний редактор Anadolu Метін Мутаноглу повідомив, що затриманих працівників агентства допитує прокуратура Єгипту.

За його словами, МВС Єгипту повідомило офіційному місцевому ЗМІ, що причиною затримання працівників Anadolu стала «діяльність агентства проти інтересів Єгипту», а також поширення ними нібито неправдивої інформації, «створення загрози національній безпеці Єгипту» і «формування негативного іміджу країни за кордоном».

Дії Єгипту вже засудили представники влади Туреччини та низка країн, журналісти й ЗМІ з різних країн, низка організацій, серед яких – ООН, CPJ, Міжнародний інститут преси та Рада Європейського альянсу інформаційних агентств (EANA).

Крім того, через затримання працівників агентства Міністерство закордонних справ Туреччини викликало повіреного в справах Єгипту в Анкарі.

Нагадаємо, у вересні 2019 року стало відомо, що в Єгипті заблокували Facebook і кілька ЗМІ, в тому числі BBC. Блокування почалися на тлі повідомлень про акції протесту в країні.

Фото: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду