Затриманий у березні кримський журналіст Гайворонський вийшов на волю

Затриманий у березні кримський журналіст Гайворонський вийшов на волю

7 Квітня 2019
5510

Затриманий у березні кримський журналіст Гайворонський вийшов на волю

5510
Журналіста Євгена Гайворонського затримали в анексованому Криму 26 березня. 7 квітня його випустили з ізолятора тимчасового тримання Сімферополя.
Затриманий у березні кримський журналіст Гайворонський вийшов на волю
Затриманий у березні кримський журналіст Гайворонський вийшов на волю

Про це сам журналіст повідомив у коментарі «Крим.Реаліі».

«Вони, мабуть, щоб мене зламати, тримали одного в камері на трьохі. Хоча в інших камерах місць не вистачало. Приїжджали співробітники центру "Е", "МВС Криму", все керівництво прямо, погрожували мені... Сказали: "Те, що ти вибрав собі політику представляти себе громадянином України - тобі не допоможе... Ми тебе далі будемо упаковувати, ми тобі наркоманію придумаємо. І ще на 12 днів закриємо за те, що ти відмовлявся з нами проїхати і чинив опір співробітникам поліції. Твої ж родичі тут живуть... Ось такий був пресинг всі 12 днів», - сказав Гайворонський.

Він також зазначив, що побоюється за своє життя і тому хоче виїхати на материкову частину України.

«З огляду на те, що моєму життю та здоров'ю реально загрожує небезпека, я так розумію, що, напевно, єдиний шанс мені якось вижити - це потрапити на материкову частину України і якось допомагати, перебуваючи вже на материковій частині. Тому що це моя щира позиція, яку я не просто взяв з пропаганди», - додав Гайворонський.

Зазначається, що 6 березня російські силовики провели обшук у журналіста: вилучили документи, електронну техніку, телефон, комп'ютер. 26 березня Гайворонського затримали за підозрою у вживанні наркотиків, того ж дня підконтрольний РФ суд у Ялті заарештував Гайворонського на 12 діб. Крім того, суд зобов'язав журналіста пройти лікування від начебто наркотичної залежності. гайворонський назвав «маячнею» звинувачення у вживанні наркотиків.

Як зазначає «Крим.Реаліі», Євген Гайворонський народився в Донецьку, навчався на журфаку місцевого вузу, працював за фахом. В Ялті він живе кілька років. Працював прес-секретарем в місцевій проросійській громадській організації «Народна єдність», активісти якої в березні 2014 роки збирали підписи за проведення «референдуму» про приєднання півострова до Росії. Потім Гайворонський редагував проросійський «Євразійський журнал». На цій посаді він хвалив президента Росії Путіна під час перегляду його щорічного послання, яке транслювалося на набережній Ялти.

Деякий час Гайворонський був кореспондентом кримської редакції російського видання «Комсомольська правда». Після звільнення з неї став співпрацювати зі севастопольським виданням «Примечания», яке називають опозиційним за критику місцевої влади.

У березні «Примечания» заявили, що припиняють співпрацю з Гайворонським, тому що після обшуку його позиція різко змінилась на проукраїнську.

Фото: Крим.Реалії

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5510
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду