Турецький суд залишив у силі вироки про довічне ув’язнення чотирьом журналістам

Турецький суд залишив у силі вироки про довічне ув’язнення чотирьом журналістам

4 Жовтня 2018
1031

Турецький суд залишив у силі вироки про довічне ув’язнення чотирьом журналістам

1031
2 жовтня апеляційний суд Стамбула залишив чинними вироки про довічне увязнення без права дострокового звільнення чотирьом турецьким журналістам.
Турецький суд залишив у силі вироки про довічне ув’язнення чотирьом журналістам
Турецький суд залишив у силі вироки про довічне ув’язнення чотирьом журналістам

Про це повідомило агентство Reuters.

Мехмет Алтан, його брат Ахмед Алтан, Назлі Ілічак і Февзі Язици були засуджені за зв'язок з американським проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого Туреччина звинувачує в організації невдалої спроби перевороту в 2016 році. Журналісти заперечують обвинувачення й заявили, що звернуться до Верховного Суду.

«Відстоювання покарання – довічного увязнення – відомим журналістам показує, як сильно захопилася Туреччина боротьбою з критикою, – заявила дослідниця «Комітету захисту журналістів» (СPJ) по Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд. – Ми закликаємо турецьку владу не оскаржувати апеляцію Ахмета та Мехмета Алтанів, Назлі Ілічак та Февзі Язици, а також припинити переслідування цих журналістів та десятків інших, яких ув'язнено або обвинувачено через їхні публікації».

Нагадаємо, на початку року суд засудив телеведучого Мехмета Алтана, головрена нині закритої газети Taraf Ахмета Алтана,  відому журналістку та телеведучу Назлі Ілічак, колишню редакторку нині закритої щоденної газети Zaman Февзі Язици та ще двох осіб до довічного ув’язнення. Всі журналісти, окрім Мехмета Атлана, якого звільнили у червні, знаходяться під вартою.

ЄСПЛ зазначив у своєму рішенні, що досудове тримання пана Алпая під вартою є незаконним та зобов'язав Туреччину якомога швидше звільнити його.

За даними організації Amnesty International, після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року, принаймні 156 видань в Туреччині були закриті, а 2500 журналістів та інших працівників ЗМІ втратили роботу.

Міністерство юстиції Туреччини оголосило у липні 2016 року було заарештовано більше 50 тисяч осіб, а з моменту спроби перевороту понад  169 тисяч осіб.

За інформацією «Комітету з захисту журналістів», Туреччина залишається світовим лідером за кількістю ув’язнених журналістів: за останніми підрахунками там за ґратами перебувають 73 медійники.

Згідно з індексом свободи преси від організації «Репортери без кордонів», Туреччина посідає  157 місце серед  180 країн. Організація звертає увагу, що запроваджений в країні після спроби дердавного перевороту надзвичайний стан дає владі можливість затримувати опозиційних журналістів та закривати медіа «одним розчерком ручки».

Фото – Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду