Російські «тролі» створюють у Twitter штучні дебати щодо вакцинації, щоб розділити суспільство - дослідження

Російські «тролі» створюють у Twitter штучні дебати щодо вакцинації, щоб розділити суспільство - дослідження

25 Серпня 2018
1515

Російські «тролі» створюють у Twitter штучні дебати щодо вакцинації, щоб розділити суспільство - дослідження

1515
До такого висновку дійшли вчені з американського університету Джорджа Вашингтона у Вашингтоні, округ Колумбія. Дослідження виявило, що з акаунтів тих самих російських тролів, які втручалися в американські вибори, активно розповсюджувалися твіти на тему вакцинації.
Російські «тролі» створюють у Twitter штучні дебати щодо вакцинації, щоб розділити суспільство - дослідження
Російські «тролі» створюють у Twitter штучні дебати щодо вакцинації, щоб розділити суспільство - дослідження

Про це повідомляє The Guardian.

За словами дослідників, російські «тролі» виступають за обидві сторони - як за, так і проти вакцин, обговорюючи це питання в політично зарядженому контексті.

«Ці "тролі", схоже, використовують вакцинацію як проблему, що сприяє розбрату в американському суспільстві. Граючи з обох сторін, вони знижують довіру населення до вакцинації, піддаючи нас усіх ризику інфекційних захворювань. Віруси не поважають державні кордони», - зазначив професор Марк Дредз, який брав участь у дослідженні.

Дослідження, опубліковане в «Американському журналі охорони здоров'я», нагадує, що Європа зіткнулася з одним із найбільших за останні десятиліття спалахів кору, що частково пояснюється зменшенням кількості вакцинованих громадян. При цьому кількість дітей, які не отримують вакцин, збільшується і в США.

«Більшість американців вважає, що вакцини є безпечними та ефективними, але, дивлячись на Twitter, створюється враження, що існують великі дебати з цього приводу», - сказав Девід Бронятовскі, доцент кафедри інженерної та прикладної науки Джорджа Вашингтона.

«Виявляється, багато твітів проти вакцин походять від акаунтів, джерело яких незрозуміло. Це можуть бути боти, люди або "кіборги" - зламані облікові записи, які іноді займаються ботами. Хоча неможливо точно дізнатись, скільки твітів було створено ботами та "тролями", наші висновки дозволяють припустити, що значна частина онлайн-дискурсу про вакцини може бути сформована із прихованими зловмисними намірами», - додав він.

Повідомляється, що російські «тролі» у своїх повідомленнях пов'язують вакцинацію з суперечливими темами, які стосуються США. Зокрема твіти про вакцини містять заклики до бога або твердження про расу, клас, добробут тварин, легітимність уряду США. Наприклад, деякі «тролі» поширили інформацію про нібито існування «секретної державної бази даних дітей, які постраждали від наслідків вакцинації».

За словами дослідників, створюючи штучні дебати, ніби велика кількість людей активно обговорює вакцинацію, «тролі» та боти знижують загальний рівень довіри суспільства до вакцин.

Дослідники оглянули випадкову вибірку 1,7 мільйона твітів з липня 2014 року до вересня 2017 року. Виявилося, що боти та «тролі» постили твіти про вакцини приблизно в 22 рази частіше, ніж звичайні користувачі Twitter, або приблизно один раз кожні 550 твітів проти одного разу на 12 тисяч твітів для справжніх людських акаунтів.

Було виявлено також, що, окрім дезінформації щодо вакцин, боти та «тролі» у твітах на цю тему поширювали посилання на рекламу або шкідливі сайти. 

Раніше повідомлялося, що Twitter протягом травня і червня заблокував понад 70 мільйонів акаунтів у межах кампанії боротьби з ботами і «тролями».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1515
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду