На Одещині вантажівка в’їхала в авто журналіста Григорія Козьми, напад кваліфікують як замах на вбивство

На Одещині вантажівка в’їхала в авто журналіста Григорія Козьми, напад кваліфікують як замах на вбивство

2 Серпня 2018
1526

На Одещині вантажівка в’їхала в авто журналіста Григорія Козьми, напад кваліфікують як замах на вбивство

1526
2 серпня близько опівдня у передмісті Одеси водій вантажівки в’їхав в автомобіль, який був припаркований біля будинку громадського активіста Михайла Кузаконя. За кермом знаходився друг Кузаконя, який чекав на нього, - журналіст Григорій Козьма. Внаслідок інциденту ніхто не постраждав.
На Одещині вантажівка в’їхала в авто журналіста Григорія Козьми, напад кваліфікують як замах на вбивство
На Одещині вантажівка в’їхала в авто журналіста Григорія Козьми, напад кваліфікують як замах на вбивство

Про це повідомляє «Громадське радіо».

«В той час, коли він зупинився, я йшов по двору. Я почув удар, постріли. Коли вийшов, стала зрозуміла ситуація. Машина стояла біля калитки, з якої я мав вийти. Як сказав Григорій, спочатку поїхав мопед, пройшов чоловік, який подзвонив по телефону, потім з-за кутка на великій швидкості вискочила ця вантажівка, почала розганятися. Водій вантажівки перед ударом почав вистрибувати, прицілившись в машину Григорія. Григорій почав вистрибувати зі свого авто. На великій швидкості стався удар. Я впевнений, що це - посягання на наше життя і воно не вдалося», - розповів Михайло Кузаконь.

За його словами, водій вантажівки побіг далі провулком та стрибнув на мопед, який був припаркований на певній відстані. Він зазначив, що Григорій Козьма зробив кілька пострілів, але навряд чи влучив.

«І вони на мопеді удвох - водій та чоловік, що раніше проїхав тут, - поїхали. Раніше тут гралися діти. Водій мопеду, коли їхав, попросив дітей відійти у бік. Сказав, що тут небезпечно», - додав Михайло Кузаконь.

На питання, чи дійсно він впевнений, що це було посягання на їхнє життя, Кузаконь зазначив, що складно сказати, чи хотіли їх саме вбити, чи покалічити, але він точно впевнений, що це напад.

«Є два зареєстрованих провадження. Я отримував погрози. Ці справи не розслідуються. Я писав заяву до ГУ Нацполіції в Одеській області. При цьому додавали відеоматеріал. Фігуранти відомі цього нападу. Не ведеться розслідування», - розповів Кузаконь.

Він додав, що також отримував інформацію, що на нього готувався замах. Тоді він їздив до Києва до СБУ. За словами Кузаконя, можна було затримати і виконавця, і посередника, але цього не зробили. Напади та погрози Михайло Кузаконь пов’язує зі своєю антикорупційною та політичною діяльністю.

Головний редактор журналу «Громадське слідство» Григорій Козьма розповів журналістам, що кожного дня заїжджає за Кузаконем, тому що їм зручно удвох їхати на роботу. Каже, чув, як водій мопеду зробив зауваження дітям, щоб ті відійшли, але не звернув на це увагу. Пам’ятає і пішохода, який йшов і говорив по телефону. І одразу, як він пройшов, стверджує журналіст, з-за кута вискочила машина.

«Оскільки вулиця вузька: зліва діти - справа я, стало зрозуміло, що він на когось наїде: на мене чи на дітей. Я почав виходити з машини», - зазначив він.

За словами Козьми, якби він не вискочив з машини, то сильно постраждав би. 

«Я думаю, якби не було дітей, вони б вернулися. Вони були налаштовані жорсткіше. Вважаю, що цей інцидент не ДТП. І він не має ознак ДТП. І це не залякування, коли на великій швидкості на вантажівці в’їжджають в машину. Вважаю, що це пов’язано з моєю професійною діяльністю. Я - головний редактор журналу, який провів більше 22 розслідувань, 8 з яких - кримінальні справи на одеських чиновників різного рангу», - заявив Григорій Козьма.

За словами прокурора Одеської області Олега Жученка, подію кваліфікують за двома статтями: замах на вбивство та напад на журналіста.

«Санкція обох статей передбачає довічне позбавлення волі. Зараз відпрацьовуємо, кому належить автомобіль. За попередньою інформацією, державний номерний знак відповідає автомобілю, на якому він встановлений», - сказав прокурор.

Він зазначив, що є орієнтування на трьох людей, які втекли з місця інциденту на мопеді. Їхні особи ще не встановлені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що справу нападника на журналіста «Першого Криворізького» передано до суду.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1526
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду