Олена Притула поскаржилася до суду на бездіяльність Луценка в справі про вбивство Шеремета

Олена Притула поскаржилася до суду на бездіяльність Луценка в справі про вбивство Шеремета

2 Серпня 2018
1934

Олена Притула поскаржилася до суду на бездіяльність Луценка в справі про вбивство Шеремета

1934
Редакторка-засновниця «Української правди», цивільна дружина убитого журналіста Павла Шеремета Олена Притула подала до Печерського райсуду Києва скаргу, у якій вимагає визнати її потерпілою та скаржиться на бездіяльність генпрокурора Юрія Луценка у цій справі.
Олена Притула поскаржилася до суду на бездіяльність Луценка в справі про вбивство Шеремета
Олена Притула поскаржилася до суду на бездіяльність Луценка в справі про вбивство Шеремета

Відповідну скаргу подав адвокат родини Павла Шеремета Андрій Мамалига, повідомляє «Українська правда».

«Зухвалість, із якою діяли терористи, вказує, що метою злочину було не вбивство Павла Шеремета, а отримання  психологічного ефекту у вигляді паніки та зневіри свідків теракту, телеглядачів та близьких загиблого Павла Шеремета у власній безпеці. Очевидно, що злочин вчинений з метою залякування як всього населення, так і журналістів зокрема», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 27 лютого 2018 року Олена Притула звернулася до генпрокурора із заявою, в якій просила розслідувати цю справу як теракт, що призвів до загибелі людини. Але, пише УП, до 1 серпня Юрій Луценко на цю заяву не відреагував – досудове розслідування за ч.3 ст.258 ККУ не розпочато.

Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє оскаржити таку бездіяльність генпрокурора.

Тому позивачка просить суд зобов’язати генпрокурора «невідкладно внести відомості  до Єдиного реєстру досудових розслідувань та почати розслідування за фактом скоєння кримінального правопорушення за ч.3 ст.258 Кримінального кодексу України, а саме скоєння терористичного акту 20 липня 2016 року, що призвело до загибелі Павла Шеремета».

Також Олена Притула вимагає зобов’язати генпрокурора визнати її потерпілою в цьому провадженні і допустити до участі в процесі адвоката Андрія Мамалигу.

Нагадаємо, Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Убивство кваліфіковане прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». Слідство наразі не встановило ані вбивць, ані замовників злочину.

У липні 2017 року Держдеп США закликав українську владу зробити все можливе для того, щоб знайти винних у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

До другої річниці загибелі Шеремета медійні та правозахисні організації виступили із заявою, в якій вимагають публічного звіту від правоохоронців про розслідування вбивства журналіста.

Також Представництво ЄС в Україні заявило, що очікує від української влади проведення прозорого розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета та притягнення винних до відповідальності.

У ГПУ заявили, що слідчі провели 20 експертиз у рамках розслідування вбивства Шеремета. За словами першого заступника голови Нацполіції В'ячеслава Аброськіна, слідство «встановило особу, яка може бути причетна до вбивства журналіста Павла Шеремета, але поки її не ідентифікувало».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1934
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду