У Ради залишився тиждень на скасування е-декларацій для громадських активістів – заступник глави АП

У Ради залишився тиждень на скасування е-декларацій для громадських активістів – заступник глави АП

16 Березня 2018
1736
16 Березня 2018
10:54

У Ради залишився тиждень на скасування е-декларацій для громадських активістів – заступник глави АП

1736
У Верховної Ради залишився тиждень, щоб скасувати необхідність електронних декларацій для антикорупційних активістів, нагадав заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків. «Альтернатива - ганьба країни на міжнародній арені з 1 квітня», - вважає він.
У Ради залишився тиждень на скасування е-декларацій для громадських активістів – заступник глави АП
У Ради залишився тиждень на скасування е-декларацій для громадських активістів – заступник глави АП

Про це Дмитро Шимків написав на своїй сторінці в Facebook. 

«Залишився один тиждень для скасування електронних декларацій для антикорупційних активістів… Реальних опцій небагато: з/п №6674 (за основу і в цілому з врахуванням зауважень Венеційської комісії), або з/п №6271 (за основу і в цілому), але із додаванням змін щодо електронного декларування членами наглядових рад та нерезидентами, або поправки з цих питань в інші закони, які на етапі другого читання, або взагалі відтермінування минулорічних березневих «одіозних» правок для вирішення питання політично, - завважив пан Шимків. - Реально – це лише два дні на наступному тижні. Альтернатива – ганьба країни в міжнародному середовищі з 1 квітня. Сумно і прикро це».

Як повідомляв «Детектор медіа», на початку березня громадські організації та правозахисники закликали народних депутатів України не голосувати за законопроекти №6674 та №6675, якими передбачається звітування громадських організацій. Натомість підписанти просять скасувати е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271.

Представники організацій нагадали, що на початку липня 2017 року в парламенті були зареєстровані президентські законопроекти №6674 та №6675, розроблені ніби на заміну нормам антикорупційного законодавства, які зобов’язали антикорупційних громадських активістів подавати щорічні е-декларації про особисті активи та майно (закон №1975-VIII від 23 березня 2017 року).

«Фактично пропонується скасування е-декларування для громадських антикорупційних активістів в обмін на запровадження додаткової податкової звітності для громадських організацій і фізичних осіб-підприємців, а також підприємств, установ та організацій, які надають їм послуги», – пояснюється в зверненні.

Представники організацій зазначають, що законопроекти №6674 та №6675 покладають на усі громадські об’єднання і фізичних осіб-підприємців, підприємства, установи та організації, які надають їм послуги, обов’язок подавати додаткову звітність і в разі неподання звітності організація може бути позбавлена статусу неприбутковості, на неї будуть накладені штрафні санкції і пені. 

«Оскільки ініціатива цих законопроектів виходить від Адміністрації Президента, ми розцінюємо таку ініціативу Президента України як непропорційне втручання у діяльність громадських організацій та грубе порушення міжнародних стандартів, які гарантують свободу асоціацій і забороняють втручання держави в діяльність громадських об’єднань», – повідомляється у зверненні.

Нагадаємо, 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування». Водночас виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента Петра Порошенка з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю президента замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти  6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

Фото: Телеграф

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1736
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
вася
2225 дн. тому
Громадски актевисты теже самые коррупционеры что и во власти! Ясно как божий день.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду