Вручено Шевченківські премії 2018 року

Вручено Шевченківські премії 2018 року

9 Березня 2018
5096

Вручено Шевченківські премії 2018 року

5096
У п’ятницю, 9 березня, у 204-й день народження Кобзаря Президент Петро Порошенко вручив національні премії імені Тараса Шевченка 2018 року, присуджені на підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Вручено Шевченківські премії 2018 року
Вручено Шевченківські премії 2018 року

Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави.

Відзнаки отримали художник Павло Маков за мистецький проект «Втрачений Рай», публіцист Сергій Плохій за книгу «Брама Європи», композитор Вікторія Польова за хорову симфонію на канонічні тексти «Світлі піснеспіви».

Також Петро Порошенко вручив нагороду представникам творчого об’єднання «Вавілон 13» режисеру Володимиру Тихому, операторам Ярославу Пілунському, Сергію Стеценку та Юрію Грузінову за цикл історико-документальних фільмів про Майдан 2014 року.

Премією відзначена і письменниця Емма Андріївська за книги поезій «Щодення: перископи», «Маратонський біг», «Шухлядні краєвиди», «Бездзиґарний час», «Міста-валети», з поважних особистих причин вона не змогла бути присутньою на церемонії.

У 2018 році розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка становить 240 тис. грн кожна.

Глава держави висловив вдячність членам Шевченківського комітету за роботу, яку вони провели задля визначення претендентів, адже на здобуття високої державної нагороди претендувало майже сімдесят номінантів, і лише восьмеро з них успішно подолали перегони.

За словами глави держави, доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту у Гарвардському університеті, автор книги «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності» Сергій Плохій продовжує справу всесвітньовідомого славіста-мовознавця, історика та критика української літератури Юрія Шевельова.

«Це фундаментальне науково-публіцистичне дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами, уже отримало надзвичайно високу оцінку і на Заході, і у вітчизняному науковому середовищі.  Європі потрібна об’єктивна наукова правда про Україну», - наголосив Петро Порошенко.

Особливо Президент відзначив роботу членів творчого об’єднання «Вавілон 13», які, за його словами, є творцями сучасного українського документального кіно».

«Ви з ризиком для власного життя фільмували переломні події в історії України, ловили на камеру моменти героїзму українців. Я хотів висловити вам, друзі, і всьому творчому об’єднанню «Вавілон’13» вдячність і за мужність, і за високий професіоналізм», - сказав глава держави.

Як повідомляв «Детектор медіа», 9 лютого Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив переможців 2018 року.

Емма Андієвська є авторкою двадцяти дев'яти поетичних збірок, п'яти книжок короткої прози, трьох романів та понад дев'яти тисяч картин, пише «Українська правда. Життя».

Поетка належить до Національної спілки письменників України з 1994 року, українського ПЕН-клубу та Професійного об'єднання художників Баварії. Більшу частину свого життя Андієвська провела поза Україною, проживаючи в Мюнхені та Нью-Йорку.

Сергій Плохійукраїнсько-канадсько-американський історик, професор української історії та директор Українського наукового інституту у Гарварді.

Вікторія Польова - композиторка, членкиня Національної спілки композиторів України, лауреатка Мистецької премії «Київ» ім. Артемія Веделя (2013), міжнародного конкурсу Spherical Music (США, 2008), Премія імені Бориса Лятошинського (2005), Всеукраїнського конкурсу композиторів «Псалми Третього Тисячоліття» (I премія, 2001), Премії ім. Левка Ревуцького (1995).

Павло Маковхудожник, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України.

Володимир Тихий – кінорежисер, учасник об’єднання кінематографістів «Вавилон'13». Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко, Юрій Грузінов  - кінооператори. Ярослав Пілунський, Юрій Грузінов  - автори фільму «Перша сотня» про громадських активістів Революції Гідності.

Нагадаємо, переможцем Національної премії України імені Тараса Шевченка 2017 року у галузі «Література, публіцистика, журналістика» став Іван Малкович (книжка віршів «Подорожник з новими віршами»). 

Фото: president.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5096
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду