У Києві вшанують пам'ять видатної поетеси і публіцистки Олени Теліги

У Києві вшанують пам'ять видатної поетеси і публіцистки Олени Теліги

19 Лютого 2018
1214

У Києві вшанують пам'ять видатної поетеси і публіцистки Олени Теліги

1214
Ушанування пам’яті видатної української поетеси, публіцистки, літературного критика та громадської діячки Олени Теліги відбудеться 21 лютого о 12.00 у Бабиному Яру біля пам’ятника та Пам’ятного хреста, встановленого на її честь.
У Києві вшанують пам'ять видатної поетеси і публіцистки Олени Теліги
У Києві вшанують пам'ять видатної поетеси і публіцистки Олени Теліги

Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

У заході візьмуть участь представники органів влади, духовенства, громадських організацій, вихованці  інформаційно-творчого агентства «Юн-прес» Київського Палацу дітей та юнацтва.

Поетеса, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки, народилась у 1906 році у Підмосков’ї в родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгеніва. Тривалий час жила в еміграції у Європі, але повернулась до України, присвятивши розбудові її незалежності свій талант і все своє недовге життя. У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибуває в складі похідної групи ОУН до окупованого німцями Києва.

У Києві вона очолює Спілку українських письменників, редагує літературно-мистецький журнал «Літаври», організовує пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. 21 лютого 1942 року на тридцять п'ятому році життя Олена Теліга разом із її чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН була розстріляна німцями у Бабиному Яру.

«Олена Теліга - зразок суспільної поведінки людини, позбавленої комплексів меншовартості й страху. Це те, що зветься справжнім характером. Не випадково вона так часто у своїх поезіях вживала слово «грань», яким, з одного боку, означувала чітку межу між добром і злом, своїми і чужими, життям і смертю, а, з другого, вимагала від своїх героїв її переступити, відважитися на вчинок гідний лицаря. Сьогодні неможливо уявити Олену Телігу поза духовним і культурним життям України. Залишається одне: осягнути велич її духу», - наголосив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1214
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду