Суд зобов’язав підприємство «Укрборонпрому» надати відповідь на запит журналіста

Суд зобов’язав підприємство «Укрборонпрому» надати відповідь на запит журналіста

2 Лютого 2018
1863

Суд зобов’язав підприємство «Укрборонпрому» надати відповідь на запит журналіста

1863
Миколаївський окружний адміністративний суд визнав протиправною відмову державного підприємства Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря-Машпроект» надати інформацію про зарплатні та премії, а також про економічні показники підприємства на запит журналіста Ярослава Чепурного миколаївського «Центру журналістських розслідувань»
Суд зобов’язав підприємство «Укрборонпрому» надати відповідь на запит журналіста
Суд зобов’язав підприємство «Укрборонпрому» надати відповідь на запит журналіста

Про це повідомляє «Доступ до правди» з посиланням на сторінку у Facebook журналіста.

Згідно з рішенням суду, опублікованому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, суд  також зобов’язав «Зорю-Машпроект» надати запитувачеві дану інформацію.

Раніше пан Чепурний звернувся до підприємства із запитом, в якому просив надати йому публічну інформацію про розмір заробітної плати, преміальних, надбавок та матеріальної допомоги, яку отримали посадові особи керівного складу відповідача (керівник, всі заступники керівника, головний бухгалтер, керівники структурних підрозділів) у період з січня 2016 р. до квітня 2017 р., за кожною посадовою особою окремо, без зазначення прізвища, ім’я та по-батькові.

Одночасно, позивач просив надати інформацію про фінансово-економічні показники відповідача, а саме:

- дохід від реалізації продукції тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- чистий дохід від реалізації продукції тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- валовий прибуток тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- інші операційні доходи тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- чистий прибуток тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- необоротні активи тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- оборотні активи тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- середньооблікова чисельність працівників, станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- середня заробітна плата грн., станом на кінець 2015-2016 р.р.;

- сплачено загальнодержавних і місцевих податків та зборів тис. грн., станом на кінець 2015-2016 р.р. (а. с. 14-16).

Як повідомляє «Доступ до правди», відповідач надав позивачу відповідь, в якій зазначив, що він не є розпорядником інформації, бо не отримував фінансування з бюджетів, що є передумовою для віднесення його до категорії розпорядків інформації щодо використання бюджетних коштів. Проте відзначив, що він є державним комерційним підприємством, заснованим на державній власності та переданим в управління державного концерну «Укроборонпром».

У своєму рішенні суд відзначив, що статутний капітал відповідача був сформований за рахунок бюджетних коштів, а факт ненадання коштів з бюджету відповідачем не доведено.

«З урахуванням цих обставин, суд приходить до висновку про те, що відповідач помилково дійшов висновку про відсутність у нього статусу розпорядника коштів», - ідеться у рішенні суду.

Стосовно інформації про заробітну плату посадових осіб, відповідач зазначив, що така інформація міститься у відкритому доступі на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції і позивач може ознайомитись із відповідними деклараціями.

Однак суд відзначив, що відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути одержана запитувачем із загальнодоступних джерел, вважається неправомірною відмовою в наданні інформації.

Юридичний супровід позову здійсюнював Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини».

 

Нагадаємо, офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини склав 614 протоколів на посадових осіб органів державної влади й органів місцевого самоврядування за порушення права на доступ до інформації й права на звернення у 2017 році. Всі протоколи й матеріали справ були спрямовані в місцеві суди для подальшого розгляду.

За даними дослідження ІМІ, у 2017 році на неокупованій території України зафіксовано 276 випадки порушень свободи слова.

Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюкповідомила, що кількість відмов на запити у наданні публічної інформації зросла у 2017 році року вдвічі.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1863
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду