Куликов щодо ефіру з Симоненком: «Я припускаю, що порушив закон»

Куликов щодо ефіру з Симоненком: «Я припускаю, що порушив закон»

8 Листопада 2017
4204

Куликов щодо ефіру з Симоненком: «Я припускаю, що порушив закон»

4204
Коментують ситуацію також медіаюристи Ігор Розкладай та Роман Головенко
Куликов щодо ефіру з Симоненком: «Я припускаю, що порушив закон»
Куликов щодо ефіру з Симоненком: «Я припускаю, що порушив закон»

7 листопада до студії «Громадського радіо» ведучий Андрій Куликов запросив вже колишнього очільника скасованої в Україні комуністичної партії Петра Симоненка. «Запрещенная компартия сегодня. Чего ожидают украинские коммунисты и чего ожидать от украинских коммунистов?». Такою була тема ефіру. Петра Симоненка ведучий представив як першого секретаря ЦК компартії України. Присутність політика на ефірі українського радіо обурила спільноту.

Зокрема заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін у Facebook публічно заявив, що припиняє співпрацювати з журналістами «Громадського радіо».

«Вимушений заявити, що в подальшому розглядаю як проблематичне (або взагалі неможливе) подальше співробітництво з журналістами "Громадське радіо" через неспівпадіння ціннісних орієнтацій щодо свободи слова та надання можливості поширювати свої думки для політиків, відкрито вороже налаштованих по відношенню до Української держави та Революції Гідності, – написав він. – Дуже шкодую, що редакція вдалася до цього кроку».

Пан Золотухін зазначив, що розглядає також «можливість аналізу можливого порушення журналістами норм законодавства щодо заборони пропаганди комуністичних та радянських ідей, та норм журналістської етики».

«Детектору медіа» ведучій Андрій Куликов повідомив, що запросив саме цього політика на ефір, бо 7 листопада відзначається 100 років так званій Жовтневій соціалістичній революції, а Симоненко «на даний момент є найвідомішим діячем комуністичного українського руху».

«Детектор медіа» також поцікавився думкою пана Куликова щодо слів заступника міністра інформполітики.

«До зауважень ставлюся з увагою, тому що, очевидно, що людина має право на висловлення думки. Золотухін є відомим фахівцем. Щодо журналістської етики. Я вважаю, що вона не порушена. Щодо закону про заборону комуністичної партії, зокрема, пропаганди, то тут варто провести аналіз. Тому що якщо трактувати широко, то в принципі, будь-яка згадка про це підпадає під пропаганду комуністичних ідей. З іншого боку, якщо не розповідати про це, то як про це знати. Я гадаю, що тут насправді бракує певного роз’яснення. Тому я припускаю, що закон порушений мною. Але зауваження щодо порушення журналістської етики я вважаю абсолютно тут ні до чого», – сказав пан Куликов.

Він також зазначив, що якщо буде відповідне звернення до Комісії з журналістської етики (КЖЕ), головою якої, до речі, він є, то Комісія розглядатиме це питання.

«Але я в цьому не братиму участь через конфлікт інтересів», – зауважив він.

Що ж стосується балансу, про який також згадують користувачі мережі у Facebook, пан Куликов вважає, що він не порушений: «За 25 хвилин ефіру важко ще одну людини "втулити". У нас були дзвінки слухачів, які створювали певний баланс, у нас через 7-8 хвилин був історик Владислав Гриневич, який говорив про причини занепаду та несприйняття українцями комуністичної думки. Я думаю, що мої запитання були з метою балансу».

Чи був порушений закон щодо декомунізації під час ефіру, «Детектор медіа» поцікавився у юриста Центру демократії і верховенства права Ігора Розкладая.

«Закон про декомунізацію не забороняє ідеологію, він забороняє використання символіки, які були владними у радянські часи», – сказав він. – Щодо залучення Симоненка до ефіру. Як на мене, КПУ мала би зацікавитися СБУ щодо співпраці з державою-агресором. Але тут треба ставити питання – чи є соціальний інтерес  залучення такої особи в ефір. Мені здається, тут треба підіймати питання не з точки зору самого закону. Чи готове наше суспільство чути думки і людей, навіть, якщо це шокує і ображає, використовуючи практику Євросуду? Друге питання – яка мета була у радіо залучати його до ефіру».

У цьому контексті юрист нагадав про Саддама Хусейна, у якого свого часу світові ЗМІ брали інтерв’ю, бо інтерес суспільства переважав.

Юрист зазначив, що це питання лежить більше в етичній площинні, ніж в законодавчій, і може буте предметом обговорення на КЖЕ. Пан Розкладай також вважає, що ситуація з «Громадським радіо» має бути проговорена у журналістській спільноті.

«Наскільки наша спільнота, в принципі, готова говорити з тими, чия поява може дратувати, шокувати і обурювати. Наскільки в цьому є доцільність, – сказав юрист. – Якщо він (Симоненко - ДМ) говорить про "карателей", то йому, як мінімум, ведучий мав би робити попередження… Це може бути кейс для розгляду саме регулюючими інституціями, бо ця проблема може виникати і надалі. І це не питання з метою покарати, а радше виробити позицію медійної спільноти, як ми діємо в такій ситуації».

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко також прокоментував «Детектору медіа» ефір «Громадського радіо» за участі Петра Симоненка.

«Те, що говорить Симоненко, – це російський шовінізм. За такою логікою можна Гітлера запросити  і хай він висвітлює свою точку зору на якісь події, – сказав він. – Я не знаю, як там взагалі можна якось збалансувати, якщо з’являється така людина в ефірі. Я вважаю, що це не скільки юридичний, скільки етичний обов’язок радіо мати певну планку, кого не варто  запрошувати взагалі на такі ефіри.

Медіаюрист зазначив, що «закон не забороняє пропаганду якихось ідей, закон забороняє пропаганду радянського режиму».

Зазначимо, що під час ефіру пан Симоненко назвав АТО «карательной операцией», говорив про «фашистских молодчиков», необхідність федералізації України, а також ухилявся від відповіді на запитання пана Куликова щодо російської агентури на території України.

Нагадаємо, 9 травня 2016 року телеканал «Гамма» показав у своєму ефірі відеозвернення Петра Симоненка, у якому той виправдовував комуністичний режим в Україні. Теперішню українську владу він назвав «неонацистким отребьем, пришедшим к власти в Украине после вооруженного переворота в феврале 2014 года». Петро Симоненко також звинуватив владу в перейменуванні «тисяч улиц и населенных пунктов, названных в честь героев Великой Отечественной войны» і висміяв ідею Дня пам’яті і примирення, який відзначають в Україні 9 травня. «С кем и чем примириться? Нам предлагают помириться с пособниками фашистов, полицаями и предателями Родины», – заявив він. 

9 червня 2016 року телеканал «Гамма» (ТОВ «Гамма-консалтинг») отримав від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення  попередження за трансляцію виступів Петра Симоненка. З приводу цих виступів пана Симоненка Нацрада ще й звернулася до правоохоронних органів.

Власниками ТОВ «Гамма-консалтинг» є ПрАТ «Страхова компанія “Гамма”» (26,56%), ТОВ «Науково-комерційна фірма “Контур”» (73,41%), Андрій Симоненко (0,02%) і Костянтин Симоненко (менше 0,01%). Директор компанії – Андрій Симоненко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4204
Читайте також
06.11.2017 12:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 655
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду