Журналіста з Чернівців, який висвітлював повернення в Україну Саакашвілі, викликають на допит

Журналіста з Чернівців, який висвітлював повернення в Україну Саакашвілі, викликають на допит

12 Вересня 2017
1475
12 Вересня 2017
13:29

Журналіста з Чернівців, який висвітлював повернення в Україну Саакашвілі, викликають на допит

1475
Сергія Зарайського, за його словами, намагалися переконати «по-людськи», щоб взяв копію повістки і негайно поїхав до Львова на допит як свідок подій на кордоні
Журналіста з Чернівців, який висвітлював повернення в Україну Саакашвілі, викликають на допит
Журналіста з Чернівців, який висвітлював повернення в Україну Саакашвілі, викликають на допит

Редактор чернівецького порталу «Букінфо» Сергій Зарайський сьогодні, 12 вересня, повідомив про те, що йому намагалися вручити копії повісток на допити до Головного управління Національної поліції Львівщини.

Про це журналіст написав 12 вересня на своїй сторінці у Facebook та підтвердив у коментарі Інституту масової інформації.

Виклик Сергій Зарайський пов’язує з тим, що 10 вересня він висвітлював приїзд в Україну Міхеїла Саакашвілі.

«Щойно до моєї квартири приходив занадто схвильований і спітнілий слідчий (очевидно, дуже поспішав з купою документів), який приніс дві ксерокопії (!) з повістками з Львівського ГУНП, щоби явитися на допит до Львова на 12 та на 14 вересня. Тобто сьогодні (уявіть) і на післязавтра. З якого приводу, він не назвав. Сказав – «нам прийшло зі Львова». Я запитав за оригінали повістки, кажуть, ще в дорозі», – написав журналіст.

Відмовившись брати повістку і розписуватись в її отриманні, Сергій Зарайський наголосив, що, поки не отримає на руки оригінали документів, нікуди не їхатиме.

Згодом редактор «Букінфо» повідомив, що о 12.20 годині до нього знову прийшли представники поліції з ксерокопією повістки на допит до Львова. «Тепер вже офіційно, у поліцейській формі, один з них майор. Намагалися мене переконати (як сказав майор) «по-людськи», щоб взяв копію повістки і негайно поїхав до Львова на допит у ЯКОСТІ СВІДКА подій на кордоні. Повторив офіцерові, що я не проти поїхати. Лишень нехай вручать мені оригінал повістки і за законом за три дні до допиту. Вони подумали і знову пішли) Думаю не востаннє))», – написав він.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає, що журналіста у цьому випадку могли викликати на допит у якості очевидця події. 

«У цьому випадку журналіста могли викликати на допит у якості очевидця з місця подій, а не в рамках відомостей, про які не може допитуватися журналіст», – сказав юрист. Він також нагадав, що свідок, викликаний слідчим у встановленому законодавством порядку має зобов’язання прибути на допит – за злісне ухилення від явки до слідчого свідок несе відповідальність, встановлену законом.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 10 вересня канал NewsOne, ТСН.ua,«Громадське ТБ», «Страна.ua», «Радіо Свобода», Іnforesist.org та інші ЗМІ висвітлювали повернення в Україну екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1475
Читайте також
17.09.2017 10:00
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
2 396
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду