До 14 серпня приймаються заявки на участь у Школі літературної журналістики Львівського медіафоруму

До 14 серпня приймаються заявки на участь у Школі літературної журналістики Львівського медіафоруму

7 Серпня 2017
1909

До 14 серпня приймаються заявки на участь у Школі літературної журналістики Львівського медіафоруму

1909
Під час вересневого Конгресу у Львові 18-19 вересня учасники школи під кураторством літературної критикині Ганни Улюри та інтерв’юерки Анастасії Левкової вчитимуться створювати якісні тексти про літературу
До 14 серпня приймаються заявки на участь у Школі літературної журналістики Львівського медіафоруму
До 14 серпня приймаються заявки на участь у Школі літературної журналістики Львівського медіафоруму

Львівський медіафорум спільно з 83-м Міжнародним конгресом PEN оголошує набір на Школу літературної журналістики. Під час вересневого Конгресу у Львові зберуться найвідоміші письменники, журналісти та правозахисники світу. І в цей же час учасники школи під кураторством літературної критикині Ганни Улюри та інтерв’юерки Анастасії Левкової вчитимуться створювати якісні тексти про літературу.

«Базова навичка людини, яка пише про літературу (культурного журналіста і літературного критика) – це читання, – каже літературознавиця Ганна Улюра. – Критичне, афектоване, повільне, близьке, аналітичне – це все різні типи професійного читання, які вимагають певного уміння, розуміння і вже точно практики. Це вихідний метод, від якого зрештою буде залежати жанр уже вашого тексту про книжки: хай то аналітична рецензія, біографічний нарис, книжковий огляд чи гонзо-репортаж. Наскільки літературно-критичний інструментарій потрібен у роботі культурного журналіста? Це риторичне питання. Він конче необхідний. Як грамотно й адекватно ці інструменти застосувати у своїй роботі? А от цього і будемо вчитися».

Під час Школи журналістка і літературознавиця Анастасія Левкова також розповість про тонкощі інтерв’ю з письменниками: ремесло підготовки до розмови, мистецтво імпровізації, мистецтво й ремесло письма. Як розговорити співрозмовника – письменника, літературознавця, перекладача – і зробити так, щоб розмова була цікавою і для вас, і для нього або неї, і для читачів? Як варто і як не варто формулювати запитання? Розшифрували запис – що далі? Чи маємо право виправляти наговорений письменником текст, адже він – ПИСЬМЕННИК? Що лишати, а що забирати в тексті інтерв’ю? Інтерв’ю з українцем, інтерв’ю з іноземцем – у чому відмінність, окрім мови? Вступ до інтерв’ю – довідка чи відгук про розмову або книжку? Про це розповість Анастасія Левкова.

Школа літературної журналістики триватиме 18 та 19 вересня. Перший день – лекційний, другий – у форматі практичних майстерень. Кожен учасник отримає редакційне завдання і працюватиме над ним з допомогою менторів. Учасники Школи матимуть нагоду поспілкуватися з письменниками, які приїдуть на Конгрес PEN, аби зібрати матеріал для своїх текстів.

Львівський медіафорум сприятиме публікації текстів в українських ЗМІ.

Внесок учасника – 900 грн.

Під час Школи слухачі забезпечуються харчуванням та кава-перервами.

Щоб податися, треба надіслати CV та мотиваційний лист (1 сторінка А4) на info@lvivmediaforum.com. У резюме обов’язково зазначити, чи є іноземна мова, якою вільно володієте. Відібраних учасників оголосять 20 серпня.

ДОВІДКА

Ганна Улюра – літературна критикиня, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Співпрацює з виданнями «Збруч», «Лівий берег», «Літакцент», «Барабука», «УП». Колумністка газети «День». Редакторка літературного порталу «Litcentr».

Анастасія Левкова – літературознавиця, журналістка. Арт-директорка мережі книгарень «Є», кураторка проекту «Приватна урбаністика» на сайті журналу «Тиждень» (tyzhden.ua), редакторка відділу культури «Українського журналу» (УЖ) (Прага), авторка колонок, статей та інтерв’ю у виданнях “ЛітАкцент”, Tyzhden.ua, “УЖ”, “Критика”, “АртМісто”, “Збруч” тощо. Авторка роману у щоденниках “Старшокласниця. Першокурсниця”.

ПЕН-клуб (International PEN) є вагомою міжнародною неурядовою організацією, яка об’єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів від 1921 року. Його назва утворена від англійського слова «pen» – ручка, що є водночас абревіатурою слів Poets, Playwrights, Essayists and Novelists – «поети, драматурги, есеїсти, романісти». Також до ПЕН-клубу входять журналісти, історики, видавці, загалом понад 25 000 членів із усього світу. ПЕН-клуб перебуває у формальних консультаційних зв’язках з ЮНЕСКО і має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН. Це одна із найстаріших організацій, яка бореться за права людини й одна з перших міжнародних письменницьких організацій. Свого часу до ПЕН-клубу належали Джозеф Конрад, Бернард Шоу, Герберт Уелс, а очолювали його Джон Голсуорсі, Генріх Белль, Маріо Варгас Льйоса.

Президентами Українського ПЕН-центру  були поет Микола Вінграновський, правозахисник і публіцист Євген Сверстюк, філософ і релігієзнавець Мирослав Маринович. Нині організацію очолює Микола Рябчук – публіцист, письменник і науковець. 

Організатори 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові: International PEN, Український ПЕН-центр, Офіс «Львів – місто літератури ЮНЕСКО», Львівська міська рада.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1909
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду