У Миколаєві водій маршрутки побив журналіста «2+2», який знімав порушення правил дорожнього руху

У Миколаєві водій маршрутки побив журналіста «2+2», який знімав порушення правил дорожнього руху

14 Липня 2017
1651

У Миколаєві водій маршрутки побив журналіста «2+2», який знімав порушення правил дорожнього руху

1651
13 липня у Миколаєві водій маршрутного таксі №163 напав із кулаками на журналіста програми «ДжеДАІ» телеканалу «2+2» Юрія Коваленка, який зняв на відео, як той порушує правила дорожнього руху. Відкрито провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста
У Миколаєві водій маршрутки побив журналіста «2+2», який знімав порушення правил дорожнього руху
У Миколаєві водій маршрутки побив журналіста «2+2», який знімав порушення правил дорожнього руху

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

За словами журналіста, він побачив, як, під’їжджаючи до зупинки, водій маршрутки почав «підрізати» інше маршрутне таксі, і зняв це на відео.

«Коли ж автобус зупинився, Коваленко підійшов до водія і запитав, чому він порушує ПДР. Усе це знімав на камеру. Водій розлютився і, вийшовши з автобуса, намагався відібрати в журналіста камеру та посвідчення. Йому на допомогу прийшов ще один чоловік, повалив журналіста на землю. Після цього хотіли заштовхати журналіста в автобус, але втрутилися перехожі. Водій сів у маршрутку й поїхав.

Журналіст викликав правоохоронців. Водія затримали. У відділі комунікації поліції Миколаївської області пізніше прокоментували, що за фактом цього випадку розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 171 Карного кодексу України. Покарання передбачене у вигляді штрафу до 850 грн, арешт на строк до 6 місяців чи обмеження свободи до 3 років.

Секретар НСЖУ Гліб Головченко, реагуючи на цей випадок, закликав журналістів проявити солідарність і разом домагатися того, аби ця справа не лишилася безкарною.

«У нас достатньо волі продемонструвати "темним силам", що вони не можуть ображати та бити молодих журналістів! Давайте всі разом продемонструємо, як має бути! Фактично ми очікуємо спочатку публічний розгляд цього питання ! І давайте не перекладати це тільки на плечі правоохоронних органів. Влада має можливість ефективно та швидко вирішувати такі питання. Фірма перевізник має вибачитися та самостійно запропонувати покарання для цього водія. Ми маємо почути його призвище та почути, чому він має право перевозити пасажирів. Вони не мають права розпускати руки!» – прокоментував пан Головченко.

Голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко засудив інцидент у мережі Facebook, наголосивши, що справа перебуває на його особистому контролі: «Історія з побиттям журналіста – показова. Ми бачимо, як ставляться перевізники та їх працівники до своїх пасажирів та людей навколо. Це неприпустимо!».

Також голова ОДА ініціював спільну зустріч сьогодні, 14 липня, керівника фірми-перевізника, водія та постраждалого журналіста в управлінні транспорту ОДА.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив на безкарності та рекомендував колегам висвітлювати хід справи.

«Запобіжником для водія-хулігана міг би бути фактор, що за побиттям журналіста настане невідворотнє суворе покарання, – сказав він. – Але... громадяни знають, що в Україні прикладів жорсткого покарання за порушення прав журналістів – немає! Розслідування неефективні. А безкарність системна!... Готові надавати юридичну допомогу колезі та радимо миколаївським журналістам регулярно висвітлювати хід справи».

Програма «ДжеДАІ», що виходить на телеканалі «2+2», зробила сюжет про напад журналіста Коваленка.

На фото - Юрій Коваленко

Фото: скріншот відео програми "ДжеДАІ"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1651
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду