На «Донбас Медіа Форум-2017» журналісти й експерти говорили, як зупинити ідеологізацію ЗМІ

На «Донбас Медіа Форум-2017» журналісти й експерти говорили, як зупинити ідеологізацію ЗМІ

2 Липня 2017
1395

На «Донбас Медіа Форум-2017» журналісти й експерти говорили, як зупинити ідеологізацію ЗМІ

1395
27-29 червня у Святогірську (Донецька область) відбувся третій «Донбас Медіа Форум» #dmf2017 з головною темою обговорення «Донбас в медіа: від популізму до фактів».
На «Донбас Медіа Форум-2017» журналісти й експерти говорили, як зупинити ідеологізацію ЗМІ
На «Донбас Медіа Форум-2017» журналісти й експерти говорили, як зупинити ідеологізацію ЗМІ

В рамках форуму обговорювалися такі питання: 1) політичний популізм vs стандарти журналістики; 2) підвищення ефективності роботи редакцій медіа Донбасу (менеджмент, залучення ресурсів, нові технології, різноманіття контенту); 3) конфліктно-чутлива журналістика під час кризи. 

Голова правління ГО «Донецький інститут інформації» Олексій Мацука після закінчення форуму зазначив, що Донбас став центром політичного популізму.

«Однією з генеральних ліній #dmf2017 було вивчення проникнення популізму в журналістику. Донбас став центром для політичних популістів. Про це багато говорили і пропонували способи, як зупинити ідеологізацію ЗМІ. І ось прийшла хороша цитата: "популісти вимагають виняткового морального права діяти від імені народу, и тим самим підривають легітимність будь-якої опозиції. Багато журналістів через це зазнають переслідувань". Все це переживають і незалежні українські медіа», - написав він у своєму Facebook, наводячи цитату з виступу Генерального секретаря Ради Європи Ягланда Турбйорна, який назвав популізм загрозою свободі вираження поглядів та плюралізму медіа.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, який модерував сесію «Донбас Медіа Форуму» про конфліктно-чутливу журналістику, повідомив, що колеги зі Швейцарії, Косово та Відня (Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи медіа) ділилися своїм досвідом роботи журналістів на передовій чи давали поради щодо безпеки журналістів.

«І відповідали, наскільки виправданим є популярнe посилання на унікальність української ситуації, яким відкидається необхідність слухати поради міжнародних експертів», - написав він у своєму Facebook.

Нагадаємо, перший «Донбас Медіа Форум» в 2015 році в Києві, у 2016 році — в Маріуполі, а цього року пройшов у Святогірську.

Організаторами заходу, який сконцентрований на обговорені головних проблем, з якими стикається журналіст, висвітлюючи життя Донбасу та війни, а також на глобальних проблемах інформаційного простору, виступили Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, Донецький інститут інформації та Донецький прес-клуб. Участь у заході — безкоштовна. Ключова вимога до цчасників — аргументувати важливість для професійної роботи здобутих знань та навичок із запропонованих тем.

На фото – під час дискусій медіа форуму

Фото:  Facebook Сергія Томіленка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду