Печерський суд поновив провадження з претензіями до розслідування «Слідства.Інфо» про подорожі суддів

Печерський суд поновив провадження з претензіями до розслідування «Слідства.Інфо» про подорожі суддів

26 Червня 2017
2834

Печерський суд поновив провадження з претензіями до розслідування «Слідства.Інфо» про подорожі суддів

2834
Справу поновлено на вимогу адвокатів суддів Окружного адміністративного суду Києва
Печерський суд поновив провадження з претензіями до розслідування «Слідства.Інфо» про подорожі суддів
Печерський суд поновив провадження з претензіями до розслідування «Слідства.Інфо» про подорожі суддів

Печерський районний суд Києва поновив кримінальне провадження, в якому фігурує журналіст «Громадського телебачення» Дмитро Гнап, закрите військовою прокуратурою наприкінці минулого року. Справа стосується нібито незаконного поширення співробітниками СБУ інформації з обмеженим доступом – щодо виїздів суддів за кордон. Провадження поновлено на вимогу адвокатів суддів Окружного адміністративного суду Києва.

Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Досудове розслідування кримінального провадження розпочалося у 2015 році за заявою голови Окружного адміністративного суду Києва і на підставі доповідної записки судді цього суду Руслана Арсірії. Йдеться про розслідування Дмитра Гнапа, у якому він, зіставивши документи щодо численних закордонних подорожей суддів Окружного адмінсуду Києва (отримані від джерел серед правоохоронців) та дати ухвалення ними судових рішень, дійшов висновку:, що дехто з суддів могли приймати рішення, перебуваючи за межами України. У сюжеті «Слідство.Інфо» під назвою «Пляжний патруль» йшлося, зокрема, про нинішнього очільника цього суду Павла Вовка та суддю Руслана Арсірію.

Журналіста викликали на допит як свідка, запитуючи, де та від кого він отримав документи, з якою метою використовував їх та «чи розумів, що це інформація з обмеженим доступом». Пан Гнап відмовився називати свої джерела і наголосив, що ця інформація стосується не особистого життя суддів, а може мати значний суспільний інтерес.

Нині заступник військового прокурора Київського гарнізону Олександр Андрущенко повідомив, що закрите провадження після надходження з суду завіреної ухвали буде розпочато заново.

Існувало і кримінальне провадження щодо можливого ухвалення рішень відсутніми суддями (йшлося про 10 суддів та їхні рішення у майже 50 справах), однак через майже рік після гучних обшуків у лютому 2015 року прокуратурою Києва в Окружному адміністративному суді його тихо закрили. Судді та їхні помічники дали свідчення, нібито дати ухвалення рішень були зазначені помилково, а згодом прес-служба прокуратури Києва повідомила, що судді з власної ініціативою ухвалили рішення про виправлення описок.

Як повідомляв «Детектор Медіа», 23 лютого 2016 року військова прокуратура допитала головного редактора незалежної агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» Дмитра Гнапа щодо законності збору інформації про численні поїздки суддів Окружного суду до екзотичних країн.

«Бачите, прокуратура замість того, щоб з’ясовувати, звідки в суддів доходи мандрувати по 18 разів за кілька років, починає допитувати, звідки в журналістів інформація, - сказав тоді пан Гнап в коментарі «Детектору медіа». - Система не змінилася й вона це доводить щодня практично. Наш випадок – це ще один доказ».

На фото: Дмитро Гнап

Фото: Антикор

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2834
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду