НСЖУ вимагає проведення слухань у Верховній Раді з питань безпеки журналістів

НСЖУ вимагає проведення слухань у Верховній Раді з питань безпеки журналістів

7 Червня 2017
1077

НСЖУ вимагає проведення слухань у Верховній Раді з питань безпеки журналістів

1077
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) вимагає проведення парламентських слухань з питань безпеки журналістів і стану свободи слова в Україні. Про це заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко у відповідь на вимогу Президента України Петра Порошенка щодо публічного звіту правоохоронних органів у справі розслідування вбивства Павла Шеремета.
НСЖУ вимагає проведення слухань у Верховній Раді з питань безпеки журналістів
НСЖУ вимагає проведення слухань у Верховній Раді з питань безпеки журналістів

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

За словами керівника НСЖУ Сергія Томіленка, зараз немає відчутного прогресу у розслідуваннях злочинів, скоєних проти журналістів. Тому Спілка вимагає публічного звіту влади і органів слідства.

«Не розкриті злочини, скоєні проти журналістів у часи Майдану. Хоча минуло вже понад 3 роки – досі жоден кривдник журналістів належно не покараний. Немає прогресу у розслідуванні злочинів, що сталися вже за нової влади - вбивства Павла Шеремета, підпалів автомобілів журналістів у Дніпропетровській області, відкритих нападів на редакції. Зрозуміло, що під час виконання своїх обов’язків журналісти стають жертвами злочинів на територіях, що охоплені військовими діями. Але навіть у мирних містах працівники ЗМІ піддаються диким випадкам фізичної агресії.

На жаль, ми не бачимо адекватної реакції влади, чесного намагання знайти і покарати винних, щоб упередити подібні злочини проти журналістів у майбутньому. Тому, як найбільша журналістська організація України, ми ставимо за мету домогтися публічного звіту влади і слідства на парламентських слуханнях. Для Спілки дуже важливо здобути прецеденти покарання винних», - наголосив Сергій Томіленко.

Зі свого боку НСЖУ готова долучити до організації і проведення парламентських слухань міжнародних партнерів – Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів, офіс Представника ОБСЄ зі свободи медіа, офіс Верховного комісара ООН з прав людини та ЮНЕСКО.

НСЖУ наголошує, що системна боротьба з безкарністю є одним з ключових статутних завдань Спілки, яке на засіданні правління НСЖУ було включено до пріоритетів роботи на найближчі 1,5 року.

Крім регулярних звітів влади за розкриття злочинів проти журналістів, НСЖУ ставить собі за мету: запровадження власного моніторингу порушень прав журналістів та стану їх захисту; посилення юридичного захисту журналістів через стратегічне партнерство з правозахисними організаціями, адвокатськими об’єднаннями, міжнародними структурами; проведення національних кампаній боротьби з безкарністю з нагоди Всесвітнього дня свободи преси (3 травня), Міжнародного дня боротьби із безкарністю (2 листопада), Дня пам’яті українських журналістів (Георгія Гонгадзе) (16 вересня); встановлення прямих комунікацій з керівництвом МВС, НПУ (Національна поліція України), ГПУ, Мінінформу та інших владних структур з метою досягнення відчутного прогресу в гарантуванні фізичної безпеки журналістів; ефективне використання можливостей Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова (при Президентові України); моніторинг фактів перешкоджання журналістській діяльності та переслідувань журналістів в окупованому Криму й на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. Інформування про результати офіційного розслідування.

Нагадаємо,  Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ з нагоди їх професійного свята 6 червня заявив, що безкарності у злочинах проти журналістів бути не може. Він також закликав правоохоронні органи публічно звітувати щодо розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. За його словами, всі виконавці й замовники злочинів проти журналістів повинні понести відповідальність.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1077
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду