В Києві французький фотожурналіст відкрив виставку своїх робіт про війну на Донбасі

В Києві французький фотожурналіст відкрив виставку своїх робіт про війну на Донбасі

31 Травня 2017
1100

В Києві французький фотожурналіст відкрив виставку своїх робіт про війну на Донбасі

1100
У приміщенні Київської обласної державної адміністрації відкрилася виставка робіт французького фотожурналіста Матьє Радубе «Жити. Людина на війні». Головна тема фотовиставки - людські взаємини в умовах війни.
В Києві французький фотожурналіст відкрив виставку своїх робіт про війну на Донбасі
В Києві французький фотожурналіст відкрив виставку своїх робіт про війну на Донбасі

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Своїми фотографіями я хотів показати, що й на війні, і в мирному житті люди відчувають однакові емоції: страх, нудьгу, бажання бути у колективі, боязнь самотності, стрес. І це незалежно від їхніх політичних й ідеологічних поглядів. Якби мене попросили охарактеризувати мої роботи однією фразою, я б сказав:  парадоксальним чином, війна - це життя», - розповів фотожурналіст Матьє Радубе.

На фотографіях, зроблених їм на Донбасі, знято не лише українські громадяни, а й військові Грузинського легіону.

«Важливо знати, що є чимало іноземців, які воюють на стороні української армії. Складається враження, що всі межі стерто, що люди об'єднуються для того, щоб воювати проти загального ворога. Ті, хто воюють разом з українською армією, воюють проти російської агресії у цілому - будь то в Україні або в Грузії. Ті, хто воюють на стороні сепаратистів, воюють проти Європи, тому що українці вже стали європейцями», - сказав французький фотожурналіст.

Матьє Радубе переконаний, що війна в Україні вже давно стала інтернаціональною. «Насправді, велика війна йде не в Авдіївці. Велика війна, війна двох різних ідеологій, йде в кабінетах, у Києві, в Москві, у Вашингтоні. Це війна, розв'язана Росією, з метою повернути собі минулу велич. Це війна між старим і новим світами», - зазначив він.

Нинішня виставка - друга частина великого фотопроекту Матьє Радубе. Перша частина - фотовиставка «Можна» - пройшла у місті Ренн у Франції в 2015 році. Фотограф хотів показати, що в сучасній Європі йде війна, війна, пов'язана з політикою, з економікою. На відміну від першої частини нинішня виставка присвячена простій людині, змушеній жити в умовах війни. Третя частина фотопроекту знаходиться у процесі підготовки, в ній автор планує показати, що людина може руйнувати.

Матьє Радубе, французький дослідник і фотожурналіст, приїхав в Україну після Майдану. За три роки озброєного конфлікту на сході України він неодноразово здійснював поїздки в зону АТО, був в Слов'янську у момент його звільнення українськими підрозділами, у Широкиному, в Авдіївці, в Мар'їнці.

До нинішньої фотовиставки ввійшли не лише фотографії Матьє Радубе, які він зробив на Донбасі, але і знімки з Іраку 2016 року, з передової, всього за кілька кілометрів від передових позицій комбатантів ІДІЛу.

У Києві фотовиставка «Жити. Людина на війні» триватиме до 30 червня. Потім заплановано її показ у ряді інших міст України.

Фотографії, представлені на виставці, можна також подивитися на персональному сайті фотожурналіста.

Фото: «Укрінформ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1100
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду