Журналісти «Наші гроші. Львів» судяться з СБУ через доступ до інформації

Журналісти «Наші гроші. Львів» судяться з СБУ через доступ до інформації

6 Квітня 2017
4285

Журналісти «Наші гроші. Львів» судяться з СБУ через доступ до інформації

4285
Журналісти сайту «Наші гроші. Львів» подали до суду на Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області з приводу ненадання публічної інформації.
Журналісти «Наші гроші. Львів» судяться з СБУ через доступ до інформації
Журналісти «Наші гроші. Львів» судяться з СБУ через доступ до інформації

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила журналістка сайту Катерина Костюк.

«Ми з дівчатами судимось з СБУ – у відповідь на запит не отримали копій декларацій керівництва одного з обласних управлінь СБУ. Поки сторона відповідача бавиться у гру слів (як правильно – "копії декларацій" чи "відомості з декларацій"), СБУ може продовжувати розкидати журналістам у відповідь на аналогічні інформаційні запити відписку "ні про що". Словосполучення "ні про що" не моє – сьогодні його використав сам суддя. Так от ми з Юрко Ничка вирішили не подавати повторний запит, сформульований під "відомості з…"(у судах це називають "піти на мирову"), тому що всі прекрасно розуміють, що не у формулюваннях справа (до речі, у відповіді на мій запит СБУ взагалі накатала щось про державну таємницю, тобто, тоді формулювання підходило, а от зараз проблема виявлена саме в ньому).
Умовно завтра, вже поза рамками судових засідань, у відповідь на інформаційний запит СБУ відпише якусь єресь не по темі. І що – знову в суд? Коротше, ніяких мирових, судитимемось далі»
, – написала вона.

Сайт «Доступ до правди» повідомляє, що журналісти просили надати копії декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 та 2015 роки начальника УСБУ в Івано-Франківській області Петра Дідуха, а також його заступників.

У свій відповіді СБУ відмовило у наданні інформації. Розпорядник посилається на ч.2 ст.32 Конституції України, ч.2 ст.11 ЗУ «Про інформацію» та  ч.2. ст.7 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» (не допускається поширення інформації про особу без її згоди).

«Відповідно до п.4 ст.8 ЗУ «Про державну таємницю» інформація у сфері державної безпеки та охорони правопорядку, зокрема, про особовий склад органів , що здійснюють оперативно-розшукову діяльність або розвідувальну чи контррозвідувальну діяльність , відносяться до державної таємниці», - йдеться у відповіді від СБУ.

Наразі по розгляду справи було одне засідання. Наступне пройде 26 квітня.

Нагадаємо, сайт «Доступ до правди» запустив серію публікацій про розпорядників публічної інформації «Хто відповідає на наші запити?». Керівник проекту – журналістка сайту Наталія Патрікєєва.

Секретаріат Уповноваженого з прав людини протягом 2016 року отримав 72 звернення від журналістів та працівників ЗМІ зі скаргами на порушення права на доступ до публічної інформації. 32 перенаправлено правоохоронцям. 

Як відомо, 4 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила зміни до ст. 171 Кримінального кодексу України, додавши до статті те, що незаконна відмова у доступі журналіста до інформації може бути покарана штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Як писав «Детектор медіа», юридичний відділ Інституту масової інформації готує зміни до ККУ, зокрема планує вилучити зі статті 171 кримінальну відповідальність за незаконну відмову на запит журналіста.

Медіаюристи радять журналістам подавати запити як простим громадянам, не вказуючи професію в запиті.

Фото: Paralleli.if.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4285
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду