Золотухін: Передчасно звинувачувати СБУ у витоку даних щодо пересування журналістів в АТО

Золотухін: Передчасно звинувачувати СБУ у витоку даних щодо пересування журналістів в АТО

9 Березня 2017
1662

Золотухін: Передчасно звинувачувати СБУ у витоку даних щодо пересування журналістів в АТО

1662
Заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що ситуація з розміщенням на сайті громадського руху «Український вибір» даних журналістів про їх переміщення в зоні АТО розглядатиметься на експертній раді міністерства. Пан Золотухін не виключає, що ця інформація могла потрапити на сайт руху Віктора Медведчука з відкритих джерел.
Золотухін: Передчасно звинувачувати СБУ у витоку даних щодо пересування журналістів в АТО
Золотухін: Передчасно звинувачувати СБУ у витоку даних щодо пересування журналістів в АТО

За його словами, у міністерстві знають про публікацію, в якій, зокрема, оприлюднені дані з номерами машин та маршрути пересування журналістів в зоні АТО.

Матеріал на сайті «Український вибір», зазначив пан Золотухін, може бути пов’язаний з подібними публікаціями терористичних проросійських сайтів типу «Оккупации.Нет», який розміщував списки українських та іноземних журналістів. Подібні публікації, за словами пана Золотухіна, тоді досить потужно «розганялися».

«І я думаю, що це дещо пов’язані факти, тому що, на мій погляд, за останній час через ескалацію до сходу України, зокрема до району Авдіївки, поїхала досить велика частина міжнародних журналістів для того, щоб висвітлювати ситуацію і розповідати реалії, що відбуваються там на місці. Я думаю, що це стало підставою для того, щоб інформація там отримувалась і розповсюджувалась щодо професійної діяльності журналістів-міжнародників з різних видань. Можливо, я не виключаю, в тому числі, щоб здійснювати на них певний тиск і, знову ж таки, інспірувати конфлікт в середині українського інформаційного простору», – сказав він.

Заступник міністра також зазначив, що в Україні немає норм права, які б забороняли сайтам розміщувати подібну інформацію, і вважає, що оцінку таким публікаціям мають давати правоохоронні органи. Міністерство, зі свого боку, розгляне це питання на експертній раді за участю медіаюристів.

«Я думаю, що ми в рамках експертної ради будемо обговорювати це питання, в тому числі в рамках  роботи з інформацією, яка розповсюджується в інформаційному просторі України і спричиняє певних шкод. Яке буде прийняте рішення, я наразі не готовий дати відповідь, чи будемо ми звертатися до правоохоронних органів. У нас є відповідні медіаюристи, які в складі експертної ради можуть сказати, чи є там якісь порушення, чи є якісь маніпуляції, чи вони якимось чином шкодять професійній діяльності журналістів»,– сказав він.

Пан Золотухін зазначив, що в разі необхідності міністерство інформуватиме правоохоронні органи про цей факт та продовжить роботу щодо моніторингу і визначення об’єктів інформації, які можуть наносити шкоду, в тому числі свободі слова, або можуть загрожувати безпеці журналістів.

Заступник міністра також повідомив, що не вбачає в діях сайту «Український вибір» порушення норм, які є в українському законодавстві, а інформація, яка «маніпулятивно з’являється на терористичних і проросійських сайтах, яким є "Український вибір", не є витоком з правоохоронних органів України».

«Я вважаю, що інформація, яка розміщується таким чином, могла бути отримана шляхом роботи з відкритими джерелами. Я вас запевняю, що можу "зрисувати" державний номер автомобіля і подивитися, на якому автомобілі пересуваються ті чи інші журналісти на ньому. Безперечно, є певні, скоріше за все, люди, які підтримують терористів, у тому числі на території, контрольованій українськими збройними силами і українською владою. І не виключено, що ця інформація передається. Зокрема, якщо ми візьмемо "Український вибір", то, безперечно, що філія УВ і, власне, громадська організація, яка представляє цей сайт, працює в Києві і розміщує таким чином цю інформацію. Правових важелів, яким чином заборонити їм це робити, на даний момент у держави немає. І ця теза, що правоохоронні органи могли допустити якийсь витік, я не думаю, що вона відповідає дійсності, оскільки таким же самим чином можна казати, що інформація про відвідання цієї території журналістами міжнародних видань може бути в моніторингової місії ОБСЄ, у Центру співробітництва щодо припинення вогню, скажімо. Тобто, в тих інституцій, які безпосередньо здійснюють зв’язок з представниками так званих "ДНР/ЛНР". Тому я вважаю, що було передчасно звинувачувати правоохоронні органи України в тому, що вони допускають витік інформації, оскільки на даний момент я не вбачаю підстав для того, щоб говорити, що цю інформацію можна було отримати, наприклад, тільки в СБУ, або тільки в МЗС чи якихось органах», – резюмував пан Золотухін.

Нагадаємо, ГО «Інститут Масової Інформації» звернулася до Служби безпеки України з вимогою розслідувати витік інформації щодо маршрутів пересування журналістів іноземних ЗМІ та номери машин, якими вони їздили зоною АТО, оприлюднену на сайті громадського руху «Український вибір» Віктора Медведчука 5 лютого.

Організація, зокрема, вважає, що оприлюднення цієї інформації ставить під загрозу безпеку журналістів та просить СБУ негайно провести розслідування, встановити канал витоку інформації, і вжити всіх необхідних заходів, щоб захистити українських та іноземних журналістів, які працюють в зоні АТО.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду