Рік роботи Незалежної медійної ради: створено прецедентні рішення та налагоджено співпрацю з Нацрадою

Рік роботи Незалежної медійної ради: створено прецедентні рішення та налагоджено співпрацю з Нацрадою

20 Грудня 2016
2514

Рік роботи Незалежної медійної ради: створено прецедентні рішення та налагоджено співпрацю з Нацрадою

2514
Члени НМР, створеної за ініціативи п’яти провідних громадських організацій України, розповіли колегам та представникам західних організацій про результати діяльності ради та обговорили можливість взаємодії саморегуляторних органів в Україні.
Рік роботи Незалежної медійної ради: створено прецедентні рішення та налагоджено співпрацю з Нацрадою
Рік роботи Незалежної медійної ради: створено прецедентні рішення та налагоджено співпрацю з Нацрадою

Учора, 19 грудня, Незалежна медійна рада – громадський моніторинговий і консультативний орган, що розглядає спірні питання, які виникають в українському інформаційному просторі – відзначила першу річницю діяльності.

У вступному слові член Незалежної медійної ради, директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко розповів про історію створення Незалежної медійної ради та підкреслив її значення для української медіаспільноти: «У медійному середовищі, як і в будь-яких середовищах, завжди виникає питання авторитетності – хто може виносити судження, робити звернення та заяви в такий спосіб, аби це викликало довіру, повагу, щоб на це реагувала спільнота, регулятор. Після Майдану в населення з’явилася висока довіра до громадських організацій, із іншого боку – є достатньо велика криза довіри до журналістики в цілому, коли власники видань і телеканалів просувають свій порядок денний, а не діють в інтересах суспільства. У цій ситуації ми вирішили створити НМР як експертний орган, створений авторитетними ГО, який може виносити судження з конфліктних питань, розглядати скарги, що надходять, при цьому  не лише в етичній площині, а й законодавчій».

Тарас Шевченко

Про результати роботи та досягнення Незалежної медійної ради за перший рік свого існування розповів медіаюрист Інституту медіа права, секретар НМР Ігор Розкладай. Зокрема, за рік діяльності саморегулюючий орган розглянув 27 звернень, три з яких були ініційовані членами ради, та надав 11 експертних висновків і одну рекомендацію.

Ігор Розкладай

Детальніше з розглянутими скаргами і висновками НМР можна ознайомитися тут.

Щодо майбутньої діяльності голова Незалежної медійної ради, голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова зазначила, що після перезавантаження Комісії з журналістської етики, яке відбулося 2 грудня цього року, два експертні органи, очевидно, мають дійти згоди, яким чином співпрацювати надалі. Це може бути об’єднання в єдину експертну комісію або ж розподіл «сфер впливу» між собою: «Тепер КЖЕ має всі шанси стати потужною організацією, ми маємо разом подумати, що нам тепер робити – взяти курс на об’єднання або кожному знайти свою нішу. У нас є різні думки щодо цього, ми не ставимо крапку в обговоренні.

Особисто я вважаю, що навряд чи найближчим часом ми будемо об’єднуватися, більш реальним мені здається розподіл ніш – у НМР склалася тісна співпраця з Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, ми розглядаємо більше питання не журналістської етики, а на рівні  власне індустрії, менеджменту, рішень регулятора, а КЖЕ перш за все опікується саме принципами журналістської етики,  протистоїть, перш за все,  тиску власників на медійників. І я зараз бачу КЖЕ як організацію, яка працює перш за все  з журналістським середовищем».

Наталія Лигачова, Андрій Куликов

Новообраний голова Комісії з журналістської етики Андрій Куликов підкреслив, що важливу роль для медіагалузі виконують не органи саморегулювання, а люди, що в них працюють. Він, у свою чергу, підтвердив готовність до співпраці з Незалежною медійною радою: «Єдність і боротьба протилежностей. Я гадаю, у нас більше єдності. Один орган уже дієвий, другий – 26 грудня накреслюватиме плани своєї діяльності. Я думаю, що відбудеться перехід кількості в якість.

Саморегуляція в деяких випадках стала відповіддю на тиск ззовні, але в першу чергу вона є потужним інструментом для налагодження дисципліни і дотримання журналістської етики. Нові виклики з’являються щодня, але я бачу гарні перспективи. Вдячний, що НМР запросила нас до співпраці, можливо, ми й справді будемо проводити спільні збори, або й одночасно захочемо розглянути певну скаргу».

Андрій Куликов, Тарас Петрів (президент фундації «Суспільність»)

Про готовність до співпраці заявила й член КЖЕ, почесна голова Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) Тетяна Лебедєва: «Я впевнена, що ми не просто можемо, а маємо співпрацювати – доповнювати одне одного, проводити спільні акції, заходи. Так склалося, що доля Комісії з журналістської етики була в руках не дуже добросовісних людей, які наплутали все – що таке ГО КЖЕ, що таке сама Комісія, що таке з’їзд підписантів, але я сподіваюся, що зараз почнеться нова сторінка історії КЖЕ, все буде зовсім інакше і ми зможемо підтягнути журналістську спільноту для того, аби журналістська етика була». Вона також додала, що сам факт існування Незалежної медійної ради – це підсилення позицій КЖЕ.

Тетяна Лебедєва

«Я нам усім бажаю, аби наша робота тривала так конструктивно і плідно ще багато років. Я би дуже хотіла, аби КЖЕ і НМР доповнювали одна одну в багатьох питаннях, які виникають в нашій медіаспільноті, бо це дуже важливо», – зазначила виконавча директорка ГО «Детектор медіа», член НМР Діана Дуцик.

Тарас Шевченко, Діана Дуцик

Екс-гендиректор каналу «UA: Перший» Зураб Аласанія, котрий є членом і НМР, і КЖЕ, висловив сподівання, що з цих двох комісій народиться орган, який нарешті стане страшним вироком для кожного, хто зараз паплюжить професію: «Ставлення до журналістів останнім часом дуже спотворилося, нас не поважають, і ми самі багато в чому винні. Ми боремося за мораль і етику, але забуваємо про професійні стандарти. Жоден із нас про це не говорить, кожен живе окремим життям. Ми цькуємо когось за етичні помилки, але за нашу роботу повинен хтось відповідати. Наразі весь світ трохи загубився в тому, що робити далі в професії, весь світ не знає, де буде журналістика завтра».

Член Комісії з журналістської етики, медіаекспертка ГО «Детектор медіа» Світлана Остапа підсумувала, що в умовах відсутності стабільності в країні журналістам весь час доводиться боротися спільно не за щось, а проти чогось: «Давайте будемо боротися разом проти мови ворожнечі, проти перетворення нашої професії на пропаганду тощо».


Тарас Петрів, Світлана Остапа, Зураб Аласанія 

Роман Головенко (ІМІ), Ігор Розкладай, Дар’я Опришко (ІМП) 

Олег Хоменок (медіатренер), Тетяна Лебедєва

Андрій Куликов, Марина Безкоровайна (ОБСЄ)

Нагадаємо, наприкінці грудня 2015 року п’ять провідних медійних організацій України: Інститут медіа права (з квітня 2016 року – Центр демократії та верховенства права), Інститут масової інформації (ІМІ), «Інтерньюз-Україна», ГО «Детектор медіа» (з квітня 2016 року – ГО «Детектор медіа») та фундація «Суспільність» — утворили Незалежну медійну раду. Її очолила голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, а секретарями стали медіаюристи Ігор Розкладай (ІМП) та Роман Головенко (ІМІ). Орган складається з 15 (наразі 14-ти) членів – по два з кожної із організацій-засновниць та залучених експертів із інших громадських організацій.

5 грудня цього року Незалежна медійна рада запустила власний сайт, де через електронну форму будь-які зацікавлені особи можуть звернутися до НМР з проханням розглянути ситуації, в яких виникають питання щодо дотримання недійного законодавства, міжнародних стандартів висвітлення інформації у медіа, а також порушень норм журналістської етики. На сайті також є детальна інформація про членів органу та рішення щодо усіх справ, які було розглянуто за час роботи.

Євген Бистрицький (Фонд «Відродження»)

Ірина Земляна, Ірина Чулівська, Роман Головенко, Олена Голуб (ІМІ)

Діана Дуцик, Наталія Лигачова, Іван Марунич, Вікторія Марченко (USAID)

Фото – Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2514
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду