Мураєв судиться з журналісткою «Громадського радіо» Іриною Ромалійською

Мураєв судиться з журналісткою «Громадського радіо» Іриною Ромалійською

7 Листопада 2016
2396
7 Листопада 2016
12:01

Мураєв судиться з журналісткою «Громадського радіо» Іриною Ромалійською

2396
Власник телеканалу NewsOne, народний депутат Верховної Ради України Євген Мураєв подав до суду на журналістку «Громадського радіо» Ірину Ромалійську за наклеп
Мураєв судиться з журналісткою «Громадського радіо» Іриною Ромалійською
Мураєв судиться з журналісткою «Громадського радіо» Іриною Ромалійською

Про це «Детектору медіа» розказала сама журналістка та зазначила, що пан Мураєв вимагає від неї визнати інформацію, яку вона озвучила в радіоефірі про нього, недостовірною та вимагає її спростування.

«Відповідачів троє -  ГО «Громадське радіо», ТРК «Громадське радіо» і я. Він подав до суду за мої висловлювання в двох ефірах. Ілля Ківа у мене був в ефірі після підпалу Інтера. Говорив, що незадоволений тим, що на Інтері працює Шувалов. Я питала, чому він тоді акції не влаштовує під NewsOne, власник якого в вересня 2014-го їздив до російської Держдуми і відомий своїми проросійськими поглядами, - сказала журналістка. – Потім Надія Савченко була, я питала, чому вона так часто на NewsOne, власник якого у вересня 2014-го їздив до російської Держдуми і відомий своїми проросійськими поглядами».

За словами пані Ромалійської, Мураєв «вимагає визнати інформацію про поїздку недостовірною і хоче її спростування».

«Оспорює також моє висловлювання про те, що у нього "проросійські погляди". Каже, що я образила його честь і гідність. Серед іншого тим, що називала його Євгеном, а не Євгенієм, - додала журналістка «Громадського». – Ще спростовує слова про те, що в МВС на цих депутатів завели справу».

Як зазначила пані Ромалійська, ще до подання позову вона запрошувала пана Мураєва на ефір «Громадського радіо», щоб той розказав, чи дійсно їздив до РФ. Однак він, за словами журналістки, відмовився.

Пані Ромалійська свою позицію відстоюватиме в суді особисто.

«Є адвокат, який представлятиме інтереси "Громадського радіо". Я свої інтереси буду представляти самостійно, - зазначила журналістка. – Моя позиція полягає в тому, що я керувалася інформацією, яка є відкритою. Про поїздку групи депутатів ПР до Держдуми повідомляли всі українські ЗМІ. "Інтерфакс" оприлюднив тоді документ російський – схему розсадження українських депутатів на зустрічі з Наришкіним. Про те, що порушено справу на цих депутатів заявляв радник міністра МВС Зорян Шкіряк. Все це є в публічному доступі, і ця інформація не була спростована або оскаржена в суді. Відповідно, я роблю висновок, що вона є правдивою».

Журналістка вважає, що пан Мураєв не подав до суду, наприклад, на той же «Інтерфакс», УНІАН, «1+1» та інші ЗМІ, які про це повідомляли ще у 2014-му році, тому, що йому «потрібен піар на цій справі». Також Ірина вважає, що Мураєв не хоче «сваритися з власниками цих ресурсів». А у «Громадського радіо», як зазначила журналістка, власників немає.

За словами журналістки, перше судове засідання мало відбутися 4 листопада в Голосіївському суді Києва, однак, коли відповідачі прийшли на засідання, виявилося, що воно переноситься у зв’язку зі заміною судді на 6 грудня.

«Чому замінили суддю та на кого – не пояснили», додала вона.

Сам Мураєв повідомив  «Детектору медіа», що судиться не з «Громадським радіо», а з журналісткою Іриною Ромалійською.

«Людина двічі наполегливо говорить, що я їздив до Росії в Держдуму. Я її попереджав, що не потрібно цього робити. Після цього вона запрошує в ефір Савченко і продовжує цим займатися. Значить, один раз і назавжди навчимо не займатися наклепом. Крім того, з цього приводу я вже судився з групою депутатів і суди виграв. Якщо так можна чинити з журналістами, будемо робити. Я реєстрував закон про наклеп. На жаль, всі його сприймають як щось чужорідне, – сказав пан Мураєв та зазначив, що в Держдуму не їздив. – У складі конкретно цієї делегації мене не було. І взагалі, я з представниками російської Думи ніколи не зустрічався».

Він додав, що цю інформацію легко можна було перевірити, подавши відповідні запити в прикордонну службу, МВД, та подивитись особисту сторінку у Facebook цього дня. Пан Мураєв припускає, що або журналістка виконує «заказуху», або це «особиста неприязнь» та називає дії Ромалійської «політичним тролінгом».

«Я хочу, щоб вона вибачилася публічно. І в тих ЗМІ, де з посиланням на «Громадське» було це розіслано, вони надрукували теж спростування. Це ж нормальне законне бажання будь-якої людини. Тим більше вона подавала це в контексті з певними особистими судженнями»,  – сказав пан Мураєв «Детектору медіа».

За словами Мураєва, на судові засідання ходять його представники, а суд, впевнений політик, він виграє.

 «Я знаю, що я його виграю, а як він відбувається, мені, чесно кажучи, все одно», – резюмував Мураєв.

Нагадаємо, 19 серпня народний депутат, власник телеканалу NewsOne Євген Мураєв вніс до парламенту законопроект №5034 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо уточнення відповідальності за вчинення злочинів проти волі, честі та гідності особи)», який пропонує доповнити Кримінальний кодекс України новими статтями 151-1та 151-2, що встановлюють кримінальну відповідальність за наклеп та образу.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 21 вересня одноголосно відхилив проект закону Євгена Мураєва про введення кримінальної відповідальності за наклеп та образу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2396
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ZMEY
2698 дн. тому
ЕСЛИ ЗАСТАВИТЬ ЖУРНАШЛЮХ ОТВЕЧАТЬ ЗА СВОИ СЛОВА,ТО КАК ЖЕ ОНИ ЗАРАБАТЫВАТЬ БУДУТ?!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду