У Києві на журналіста ZIK напав з погрозами вбивства продавець кавунів – постраждалий просить про допомогу

У Києві на журналіста ZIK напав з погрозами вбивства продавець кавунів – постраждалий просить про допомогу

8 Серпня 2016
2635

У Києві на журналіста ZIK напав з погрозами вбивства продавець кавунів – постраждалий просить про допомогу

2635
Журналіст телеканалу ZIK Олександр Івахнюк заявляє, що йому під час рейду у київському мікрорайоні Позняки погрожував вбивством продавець кавунів у відповідь на питання про наявність дозволу на вуличну торгівлю і сертифікату на товар.
У Києві на журналіста ZIK напав з погрозами вбивства продавець кавунів – постраждалий просить про допомогу
У Києві на журналіста ZIK напав з погрозами вбивства продавець кавунів – постраждалий просить про допомогу

Про це журналіст повідомив у зверненні до «Детектора медіа» та інших ЗМІ, а також на своєму сайті «Радіо без цензури».

«На мене напали і погрожували вбивством. Той хто погрожував, знає, де я живу. Поліція бездіє. Оприлюднення може врятувати мене і мою родину від гірших наслідків і створить прецедент та дозволить припинити напади на журналістів під час роботи», - заявив Олександр Івахнюк.

За словами журналіста, напад стався 5 серпня під час спільного рейду разом з представниками відділу благоустрою і держпродслужби.

«У п’ятницю на мене вчергове напали під час роботи. Причому, я не знімав десь на Донбасі, чи у іншій гарячій точці. Я просто прийшов разом з представниками відділу благоустрою і держпродслужби до точки з продажу кавунів  на Позняках і спитав, чи є у них дозвіл на торгівлю?.. Така робота у журналіста – питати у людей про різні речі. Я переважно питаю у злочинців від влади чи злочинців, яких покриває влада, чому вони це роблять. Як цього разу. Під час рейду з’ясувалося, що документів на товар немає, дозволу на торгівлю немає і згідно правил дорожнього руху тут не можна торгувати, бо це перехрестя і така торгівля закриває огляд», - повідомив журналіст.

У сюжеті, який вийшов на каналі ZIK представник районного благоустрою Володимир Новак пояснив, що дозволина торгівлю  видає міська влада. За словами журналіста, поліція пояснила, що товар треба вивезти на склад  і торгівля у цьому місці неможлива.  

«Власник кавунів – росіянин з Кавказу (говорив російською), який на мене напав, обіцяв засунути мені в задній прохід мікрофон телеканалу, на якому я працюю, зґвалтувати мене і вбити.  Все це було сказано у присутності свідків і під відеозапис. Людина почувалася впевнено і спокійно поїхала з місця злочину, бо викликаний патруль поліції довелося чекати більше години», - повідомив журналіст.

Олександр Івахнюк стверджує, що попри написану ним заяву до поліції про перешкоджання журналістській діяльності нападник продовжує торгувати на вулиці.

«А я тепер мушу непокоїтись про своє життя і здоров’я та життя і здоров’я своїх близьких. Бо злочинець знає, що я мешкаю у будинку на вулиці Драгоманова, про що і заявляє на відео.  На відео добре видно, що і продавець і власник товару намагаються спровокувати фізичне протистояння, щоб потім звинуватити журналіста у побоях. На наступних відео жінка-продавець саме так і зробила», - зазначає журналіст.

Заяву Олександра Івахнюка про злочин за ст. 171 ( перешкоджання професійній журналістській діяльності» № 59205 розглядає дільничний інспектор поліції, номер якого 5720168. Журналіст вважає, що поліція не реагує належним чином на погрози співробітнику ЗМІ.

«До нього (дільничного інспектора. – Ред.) можна на прийом потрапити у вівторок. Прізвище його мені не назвали. Тобто потенційний організатор злочину буде розслідувати злочин, скоєний завдяки його діям чи бездіяльності. Прошу долучитися міське управління поліції і прокуратуру. У Дарницькому управлінні НП немає з ким говорити. Черговий запропонував мені самому прийти на роботу у поліцію і розслідувати справу про злочин проти мене за 10 тисяч у місяць. Мовляв, є маса вакансій. Я дуже прошу допомоги колег з оприлюдення цієї інформації. Зрозумійте, якщо цей продавець кавунів не сяде за рішенням суду від 3 до 8 – нас і далі будуть вбивати, калічити, палити нам автомобілі просто за те, що ми питаємо щось у когось, тримаючи у руках мікрофон», - написав журналіст.

Нагадаємо, це не перший напад на Олександра Івахнюка у столиці. 9 квітня, в столиці група невідомих осіб напала на кореспондента телеканалу ZIK під час акції протесту проти незаконної забудови озера Качиного на Позняках у Києві.

За його словами, щодо нападу у квітні поточного року поліція відмовила у порушенні кримінальної справи.

«На мене не вперше нападають у районі, де я живу. Моя попередня заява про напад під час виконання обов’язків журналіста залишилася без розгляду. Дарницька поліція навіть не вважала за потрібне повідомити мені про причини відмови у порушенні кримінальної справи у зв’язку з нападом на мене на озері Качиному у середині квітня.  Свідками нападу були представники поліції, напад записаний на відео, нападниці розуміли, що перед ними журналіст, який виконує свою роботу. Але реакції – нуль», - стверджує журналіст.

Він також просить про юридичну допомогу.

«Мені потрібна юридична допомога. Хто готовий взятися за цю справу? Скільки це коштує? Раптом є бажаючі раз і назважди припинити напади на журналістів, посадивши цього росіянина по 171 – переказуйте гроші на карту Приватбанку 5457082280287793. Отримувач Івахнюк Олександр Миколайович. Гроші підуть адвокату. Навіть копійчаний внесок буде корисним. Це означатиме, що не можна відступати цього разу, як у випадку з Качиним чи іншими подібними випадками», - зазначив Олександр Івахнюк.

На фото - нападник на журналіста

Фото: «Радіо без цензури»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2635
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду