Фіксерка іноземних ЗМІ в зоні АТО скаржиться на умови допиту на блокпостах

Фіксерка іноземних ЗМІ в зоні АТО скаржиться на умови допиту на блокпостах

6 Травня 2016
1545

Фіксерка іноземних ЗМІ в зоні АТО скаржиться на умови допиту на блокпостах

1545
Журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко повідомила «Детектору медіа» про інцидент із допитом на блокпосту в Донецькій області фіксерки іноземних та українських ЗМІ.
Фіксерка іноземних ЗМІ в зоні АТО скаржиться на умови допиту на блокпостах
Фіксерка іноземних ЗМІ в зоні АТО скаржиться на умови допиту на блокпостах

Зі слів Анастасії Станко, 2 травня фіксерку, яка попросила не оприлюднювати в пресі її ім’я, допитувала українська поліція – в неї списали всю інформацію з телефонів, дивилися персональні фото, а в перервах між допитами не відпускали без супроводу навіть до вбиральні.

«Детектор медіа» зв’язався з дівчиною, яку затримувала поліція, і вона розповіла подробиці інциденту, попросивши не оприлюднювати її імені.

Дівчина повідомила, що починаючи з 2014 року постійно співпрацює в якості фіксера та продюсера з іноземними ЗМІ, а також сама збирає інформацію для українських телеканалів. Крім того, регулярно супроводжує іноземних журналістів, які приїжджають висвітлювати конфлікт на Донбасі. Із ними вона активно їздить по лінії фронту, буває на українських блокпостах та позиціях, а також окупованих бойовиками територіях. Фіксерка має прописку в місті Донецьк, і там досі живуть її батьки.

Співрозмовниця «Детектора медіа» розповіла, що 2 травня вона разом з трьома іноземними журналістами (двома британцями й австралійцем) працювала в Авдіївці. На наступний день вони разом з прес-офіцером прес-центру АТО мали за узгодженим маршрутом поїхати в промислову зону Авдіївки. Однак увечері на трасі неподалік Костянтинівки машину журналістів зупинили на блокпості «Ветерок», де стоїть батальйон «Кривбас» МВС України. Представники батальйону, побачивши в паспорті фіксерки донецьку прописку, затримали її, продивилися й відсканували її прес-картки.

«Вони не могли зрозуміти, що зі мною робити. Казали, що треба з’ясувати обставини. Іноземні журналісти їх не цікавили. Потім мене відправили на наступний блокпост, чоловік на ім’я Іван у військовій формі допитав мене, взяв на перевірку номери телефонів та з’ясував, що я робила дзвінки сепаратистам. Зрозуміло, що мені в роботі з іноземними журналістами потрібно брати коментарі іншої сторони конфлікту, того ж Масуріна чи Мотороли, якому дзвонило й виданняKyiv Post», – розповіла фіксерка.

Згодом за нею приїхала жінка в поліцейській машині й привезла дівчину до відділку в Костянтинівці. Ніхто з тих, хто її затримав і допитував, не представився й не пояснив, чому дівчину перевіряють. «Казали просто, що за зв’язки з сепаратистами. Я попросила їх скласти пояснювальну, вони і там так вказали, але не дозволили мені сфотографувати документ», – зазначила вона.

«Справа не в тому, що мене затримали – це частина їхньої роботи. А в тому, як вони себе поводили, як морально тиснули. Викликали УБОЗ (Управління по боротьбі з організованою злочинністю. – ред), продивилися всі мої речі, флеш-картки, приватні фотографії в телефоні, запитували про кожне прізвище з контактів у телефонних книгах двох телефонів і переписували їх собі. А це близько тисячі номерів. Мене супроводжували навіть у туалет. Жінка, яка мене допитувала, в грубій формі казала, що я маю вибрати, де жити чи працювати – в Донецьку чи на підконтрольних Україні територіях. Погрожували забороною виїзду закордон», – розповіла фіксерка.

Правоохоронні органи протримали дівчину з 21:30 2 травня до 3-ї години ночі 3 травня. Співрозмовниця «Детектора медіа» зазначила, що її затримання зірвало робочий день іноземних колег.

Наступного дня один зі співробітників поліції повідомив фіксерці, що відкриття кримінального провадження щодо неї не буде.

Дівчина зв’язалася з Комітетом захисту журналістів (Сommittee to Protect Journalists, CPJ) і повідомила організацію про інцидент.

«Мій випадок – не перший, те саме відбувалося й з іншими моїми колегами. Хотілося б звернути увагу на такі порушення прав. Бути журналістом і мешканцем Донецька – це не тавро. У мене такий же паспорт і права. А цей інцидент, на жаль, псує мою репутацію», – вважає журналістка.

«Детектор медіа» намагається отримати коментар Головного управління Національної поліції в Донецькій області щодо причин затримання дівчини й процедури її допиту.

Фото - скріншот з YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1545
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду