Якщо Шустер оскаржить рішення щодо заборони на роботу, воно буде призупинено – медіаюристка

Якщо Шустер оскаржить рішення щодо заборони на роботу, воно буде призупинено – медіаюристка

26 Квітня 2016
2052

Якщо Шустер оскаржить рішення щодо заборони на роботу, воно буде призупинено – медіаюристка

2052
Медіаюрист Наталія Петрова розказала «Детектору медіа», які юридичні кроки, на її думку, доречно здійснити Савіку Шустеру щодо скасування заборони на роботу в Україні.
Якщо Шустер оскаржить рішення щодо заборони на роботу, воно буде призупинено – медіаюристка
Якщо Шустер оскаржить рішення щодо заборони на роботу, воно буде призупинено – медіаюристка

Наталія Петрова рекомендує стороні Савіка Шустера оскаржити в адміністративному суді рішення Київського міського центру зайнятості про анулювання дозволу на роботу пана Шустера в Україні. У такому разі рішення відомства буде призупинено до вирішення спору в суді.

За її словами, скасування дозволу компанії на використання праці іноземних громадян – це питання адміністративної процедури. «Перше, що треба – обов’язково мати чіткий документ, у якому викладено, на якій правовій основі ґрунтується це скасування», - наголосила пані Петрова.

З повідомлень у ЗМІ медіаюристці відомо, що йдеться про начебто надання до центру зайнятості документів, які не відповідають дійсності. При цьому в рішенні відомства про анулювання дозволу на роботу було посилання на Порядок, який регулює це питання. Згідно з оприлюдненою в ЗМІ інформацією, начебто служба зайнятості має право відкликати дозвіл, якщо, в тому числі, подано недостовірні документи або йдеться про довідку про притягнення до кримінального провадження.

На переконання пані Петрової, такі положення суперечать презумпції невинуватості, яка існує в Україні. «Жодні підзаконні акти, яким є Порядок, чи документи не можуть скасовувати принципи, встановлені Конституцією України. Презумпція невинуватості означає, що особа не вважається винною, поки її вину в правопорушенні не буде встановлено обвинувальним вироком суду. Таким чином, наявність кримінального провадження проти особи як підстава скасування дозволу на роботу – це абсолютне порушення принципу презумпції невинуватості», - наголосила медіаюристка.

Стороні Савіка Шустера вона радить якомога швидше оскаржувати через суд адміністративної юрисдикції рішення центру зайнятості. «Причому, якщо подається скарга на таке рішення, то рішення цього органу припиняється до вирішення спору судом, і воно вважається таким, що не набуло чинності», - підкреслила пані Петрова.

«Паралельно з оскарженням цього рішення потрібно ставити питання відповідності законам і Конституції України цього підзаконного документа, на підставі якого служба зайнятості ухвалила таке рішення. Існують конституційні гарантії права на працю, конституційні гарантії залучення на роботу іноземних громадян і конституційні гарантії презумпції невинуватості особи, а також право на вирішення будь-яких конфліктів у судовій системі. Отже, я би застерегла учасників цього конфлікту від необдуманих передчасних рішень. Просто треба крок за кроком вживати визначені законом процедури й чекати на рішення уповноважених органів», - резюмувала експертка.

Нагадаємо, 25 квітня увечері «Детектор медіа» з посиланням на своє джерело в правоохоронних органах повідомив, що Київський міський центр зайнятості анулював Савіку Шустеру дозвіл на роботу в Україні.

26 квітня директор юридичного департаменту телеканалу 3s.tv Тетяна Кармазіна підтвердила цю інформацію. За її словами, ще 31 березня 2016 року Київський міський центр зайнятості видав Савіку Шустеру дозвіл на працевлаштування в Україні, але тепер скасував його. Вона уточнила, що Савік Шустер у тому числі є фізичною особою – підприємцем (ФОП), тож, на її думку, може працювати як ФОП, але матиме обмеження (180 днів) щодо строку перебування в Україні.

Під час відвідування Савіком Шустером Київського міського центру зайнятості 26 квітня стало відомо, що дозвіл на роботу в Україні Савіку Шустеру анульовано через нібито недостовірну, на думку чиновників, довідку про відсутність судимості. Із зачитаних документів стало відомо, що Савіку Шустеру анульовано дозвіл на роботу в Україні на посаді генерального директора ТОВ «Савік Шустер студія» – телевізійного продакшну, який виробляє суспільно-політичне шоу «Шустер live», що виходить на телеканалі Савіка Шустера 3s.tv. А також, що судимістю чиновники вважають відкрите проти Савіка Шустера Державною фіскальною службою кримінальне провадження на суму 13 млн грн.

Директор юридичного департаменту телеканалу Савіка Шустера 3s.tv Тетяна Кармазіна повідомила «Детектору медіа», що Савік Шустер не є фігурантом кримінальних проваджень (провадження відкрито за фактом, а не проти особи) і центр зайнятості не мав підстав анульовувати його дозвіл на роботу в Україні.

Сам Савік Шустер заявив журналістам, що планує й далі працювати в Україні попри анулювання дозволу на працевлаштування.

Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що зустрінеться з міністром соціальної політики Андрієм Ревою щодо ситуації з анулюванням дозволу на роботу в Україні Савіка Шустера.

Фото - з архіву «Детектора медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2052
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду