Севгіль Мусаєва-Боровик та Алім Алієв пишуть книгу про Мустафу Джемілєва

Севгіль Мусаєва-Боровик та Алім Алієв пишуть книгу про Мустафу Джемілєва

25 Квітня 2016
2037

Севгіль Мусаєва-Боровик та Алім Алієв пишуть книгу про Мустафу Джемілєва

2037
Головна редакторка інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик та громадський активіст Алім Алієв готують книгу про життя дисидента, а нині Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.
Севгіль Мусаєва-Боровик та Алім Алієв пишуть книгу про Мустафу Джемілєва
Севгіль Мусаєва-Боровик та Алім Алієв пишуть книгу про Мустафу Джемілєва

Про це стало відомо під час попередньої презентації видання на фестивалі Книжковий Арсенал.

Севгіль Мусаєва-Боровик розповіла, що до неї звернулося видавництво Vivat із питанням, хто міг би написати книгу про цю особистість, і вона разом з співзасновником видання «Крим SOS» Алімом Алієвим вирішили взятися за це самі.

Книга називатиметься «Я – українець» й з’явиться в серії «Гордість нації» видавництва Vivat. Її вихід заплановано на травень – до річниці депортації кримських татар з батьківщини, яке НКВС розпочало 18 травня 1944 року.

Записувати бесіди з Мустафою Джемілєвим автори почали ще в травні 2014 року. Вони також провели десятки розмов з його знайомими та друзями, серед яких зокрема були й інші радянські дисиденти.

У книзі «Я – українець» чергуватимуться тексти наших розмов з Мустафою Джемілєвим, які відбувалися в різних містах світу, з бесідами з іншими людьми й його власними спогадами про дитинство в депортації, коли його сім’я пережила голод, дисидентську боротьбу в молодості, окрему роль Андрія Сахарова в його долі.

«Це абсолютно дивовижна особистість, в якій трагедія завжди поєднується з неймовірним гумором. Ми самі часом недооцінюємо, люди якого масштабу є поряд з нами. Це наш Нельсон Мандела, яким треба пишатися. Особистість неймовірно важлива не лише для кримських татар, а й для дисидентського руху в цілому й розпаду СРСР. Це, звичайно, й дещо сумна історія, бо Мустафа Джемілєв витратив 50 років свого життя у боротьбі за права кримських татар, а зараз знову опинився перед цими ж викликами. Для нас – молодого покоління кримських татар справа честі – розповісти цю історію», - зазначила пані Мусаєва-Боровик.

Журналістка також розповіла про те, що щодо назви книги точилося багато дискусій.

«В цю просту назву вкладається значно більше, ніж здається: це звернення кримських татар до України і світу зі словами, що ми – українці, й ніколи не визнаємо анексію Криму», - зазначила вона.

У серії «Гордість нації» також вийшла книга Василя Дервінського про українського дисидента, журналіста та політика В’ячеслава Чорновола «В’ячеслав Чорновіл. Дух, що тіло рве до бою».

Нагадаємо, нещодавно «Українська правда» запустила проект мотивуючих лонгрідів про видатних українців.

Фото – Катерина Толокольнікова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду