За фактом нападу на головреда газети «Нова Каховка» відкрито провадження за статтею про насильство щодо журналіста

За фактом нападу на головреда газети «Нова Каховка» відкрито провадження за статтею про насильство щодо журналіста

12 Квітня 2016
2317

За фактом нападу на головреда газети «Нова Каховка» відкрито провадження за статтею про насильство щодо журналіста

2317
Слідче управління Головного управління Національної поліції в Херсонській області повідомляє, що за заявою Євгена Кавуна, головного редактора міської газети «Нова Каховка» (Нова Каховка, Херсонська область), щодо тілесних ушкоджень відкрито кримінальне провадження за ст.171 Кримінального кодексу (Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) та ст.345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста).
За фактом нападу на головреда газети «Нова Каховка» відкрито провадження за статтею про насильство щодо журналіста
За фактом нападу на головреда газети «Нова Каховка» відкрито провадження за статтею про насильство щодо журналіста

Про це йдеться у відповіді начальника Слідчого управління ГУ НП в Херсонській області Ю.Гороховських на запит «Детектора медіа».

«На ваш інформаційний запит повідомляємо, що 29.03.2016 у Новокаховський ВП звернувся із заявою головний редактор газети «Нова Каховка» Кавун Є.П. про те, що 29.03.2016 йому у приміщенні виконавчого комітету Новокаховської міської ради Херсонської області поблизу входу у редакцію зазначеної газети були спричинені тілесні ушкодження», - йдеться у повідомленні Слідчого управління.

Нагадаємо, головний редактор міської газети «Нова Каховка» Євген Кавун заявив, що 29 березня Дмитро Васильєв, якого він називає помічником народного депутата від БПП Івана Винника, під час конфлікту в редакційному кабінеті зламав йому руку.

Як стверджує Євген Кавун, Дмитро Васильєв вимагав розмістити в найближчому номері газети статтю, яка була присвячена змінам закону про вибори і містила коментарі дружини Дмитра Васильєва – парламентської помічниці народного депутата Івана Винника, депутатки Новокаховської міської ради Людмили Васильєвої.

«Я пояснив, що відповідно до закону про діяльність засобів масової інформації ніхто не може вимагати примусового розміщення публікації. Редакція може розглянути матеріал, але повідомить про його публікації пізніше, оскільки в той день вже завершилася верстка номера», - стверджує головний редактор «Нової Каховки».

За його словами,  така відповідь не задовольнила Дмитра Васильєва, і він схопив журналіста за руку. В результаті Євген Кавун отримав травму - перелом лівої руки і подав заяву про напад до поліції. Журналісту наклали на руку гіпсову пов'язку, він знаходиться на лікарняному.

«За даним фактом слідчим слідчого відділення Новокаховського ВП ГУ НП в Херсонській області у ЄРДР зареєстровано кримінальне провадження  №12016230070000783 за ознаками складів кримінальних правопорушень, передбачений ст.171 ч.1, с.345-1 ч.2 КК України», - повідомляє поліція.

Кримінальне правопорушення за с.171.ч 1. «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності жур­налістів»  карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Злочин за с. 345-1 ч. 2 «Умисне заподіяння журналісту, його близьким родичам чи членам сім’ї побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності»  карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. 

Слідче управління також повідомляє, що у зазначеному кримінальному провадженні проводяться слідчі (пошукові) дії, спрямовані на повне та неупереджене обставин вчинення кримінального правопорушення.

Варто зазначити, що на сайті Верховної Ради України Дмитро Васильєв не значиться серед помічників народного депутата Івана Вінника, що пройшов до парламенту за партійним списком партії «Блок Петра Порошенка». Водночас серед помічників нардепа на громадських засадах значиться Людмила Васильєва.

Раніше «Детектор медіа» звернувся за коментарем не лище до Головного Управління Національної поліції в Херсонські області, але й до народного депутата Івана Вінника. Відповідь від нього поки не надійшла.

Фото: ІА «Українські новини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2317
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду