У Котовську поліція почала досудове розслідування нападу на журналіста під час зустрічі з депутатом «Оппоблоку»

У Котовську поліція почала досудове розслідування нападу на журналіста під час зустрічі з депутатом «Оппоблоку»

23 Березня 2016
1201
23 Березня 2016
10:49

У Котовську поліція почала досудове розслідування нападу на журналіста під час зустрічі з депутатом «Оппоблоку»

1201
Відділ поліції (ВП) у місті Котовську (Одеська область) повідомив, що відомості про напад на місцевого журналіста Олександра Ярошенка (Сергій Левитаненко) внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України.
У Котовську поліція почала досудове розслідування нападу на журналіста під час зустрічі з депутатом «Оппоблоку»
У Котовську поліція почала досудове розслідування нападу на журналіста під час зустрічі з депутатом «Оппоблоку»

Про це йдеться у повідомленні на сайті Головного управління Національної поліції в Одеській області.

Поліція зазначає, що наразі за даним фактом проводиться досудове розслідування. «Такі дії караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років», - нагадують правоохоронці.

Нагадаємо, 14 березня журналіст Олександр Ярошенко (Сергій Левитаненко) заявив, що на сайті Головного управління Національної поліції в Одеській області була розміщена неправдива інформація стосовно подій із нападом на нього під час зустрічі із народним депутатом від «Опозиційного блоку» Миколою Скориком у Котовську.

«По-перше, у своїй заяві в поліцію я не вказував, що мене побили, я вказав, що група невідомих осіб (вже відомих!) перешкоджала моїй роботі журналіста, намагалася розбити журналістську техніку, напала на мене з хуліганськими діями, намагалася примусово виштовхати мене із зали, де відбувався захід», - повідомив журналіст ЗМІ.

Він також заявив, що пред’являв своє журналістське посвідчення заступнику начальника Котовського відділку поліції Анатолію Конєвшинському і слідчому Олегу Діордієву, а також подав заяву до поліції про перешкоджання його професійній діяльності. При цьому в повідомленні правоохоронців було вказано, що Олександр Ярошенко не пред’явив  ніяких документів, які б підтверджували, що він є журналістом, і відмовився від спілкування з поліціянтами.

«Детектор медіа» звернувся тоді за коментарем до Головного управління Національної поліції в Одеській області. Після цього представник відділу комунікації кілька разів телефонував до редакції «Детектор медіа» з метою надання підтвердження, чи є Олександр Ярошенко журналістом. Редакція заявила, що має інформацію, що він працює як журналіст.  

Однак поліція провела власну перевірку з цього приводу:  «Проведеною перевіркою встановлено, що заявник є  позаштатним кореспондентом  газети "Голос Прикарпаття" (м. Старий Самбір, Львівська область). Однак, відповідно до офіційної відповіді редакції, трудовий договір з даним громадянином не укладався, наказу про його офіційне призначення, як посадової особи, не було. Журналістських завдань редакція йому не доручала».

При цьому інформації щодо перевірки порушення права журналіста й перешкоджання його професійній діяльності поліція не надала.

Нагадаємо, у травні 2014 року Слідчим відділом міського відділку міліції у Котовську (Одеська область) було відкрите кримінальне провадження за фактом навмисного підпалу житлового приміщення журналіста, блогера «Детектор медіа» Олександра Ярошенка, відомого під псевдонімом Сергій Левитаненко. За даними міліції,  загоряння квартири журналіста відбулося вночі 12 травня. Також у правоохоронних органах заявляють, що вогнем у квартирі знищено житлову кімнату та все майно.

На відео - напад на журналіста Олександра Ярошенка

Фото: скрін з відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1201
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду