У Дніпропетровську влада створювала перешкоди для роботи журналістів на сесії міськради

У Дніпропетровську влада створювала перешкоди для роботи журналістів на сесії міськради

29 Лютого 2016
1125

У Дніпропетровську влада створювала перешкоди для роботи журналістів на сесії міськради

1125
Сьогодні, 29 лютого, під час проведення сесії Дніпропетровської міської ради влада заборонила журналістам вхід до сесійної зали, виділивши місця на балконах. Проте журналістів деяких ЗМІ не пускали й на балкон. Досі чиновники міськради не пояснили хаос, який відбувався під час сесії, і вибіркові заборони для ЗМІ.
У Дніпропетровську влада створювала перешкоди для роботи журналістів на сесії міськради
У Дніпропетровську влада створювала перешкоди для роботи журналістів на сесії міськради

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

Як повідомляє кореспондент ІМІ, вхід до сесійної зали журналістам заборонили. У прес-службі міської ради пояснили, що присутність преси в залі не передбачена, їхні робочі місця розташовані на спеціально відведених балконах.

Директор департаменту взаємодії з правоохоронними органами міськради Олександр Свіренко пояснив, що саме він дав розпорядження не пропускати журналістів до сесійної зали. Проте в залі працювали кілька кореспондентів, а причини вибіркового доступу журналістів до сесійної зали чиновник пояснити не зміг.

На один із двох балконів для преси журналістів знімальні групи 34-го каналу та «Еспресо» не пропускали охоронці. Як повідомила журналістка «Еспресо» Юлія Мельниченко, охоронці посилалися на наказ, проте пояснити, хто його дав і чим він зумовлений, не змогли. Врешті журналісти прорвалися до балкону, який на той момент був напівпорожній.

Журналістам також заважала напружена обстановка у будівлі міськради. Зокрема, прохід на другий поверх, де знаходилася сесійна зала, був заблокований активістами, яких стримували представники поліції та «Муніципальної гвардії». Через це журналістам доводилося прориватися через натовп. У коридорі перед сесійною залою виник конфлікт між журналістом-фрілансером Олександром Пугачем та співробітником поліції. Як пояснив медійник, він знімав кордон, а поліцейський почав його відштовхувати. Поліцейський свою поведінку пояснив тим, що журналіст «тикав йому камерою в обличчя».

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко заявив, коментуючи ситуацію, що у кожного громадянина, не лише в журналіста, є право відвідувати сесії органу місцевого самоврядування згідно з пунктом  4 статті 3 Закону України «Про доступ до інформації».

«Допущення лише на балкон, а не в ту частину сесійної зали, де сидять депутати, я б не назвав порушенням даного права, але бажано зробити окремий балкон для журналістів, а окремий - для інших громадян, принаймні, суперечитиме закону допуск на балкон сесійної зали самих лише журналістів без допуску громадськості. Хоча допуск окремих журналістів до депутатів, а інших - лише на балкон, уже варто розцінювати як застосування безпідставного вибіркового підходу», - сказав він.

Нагадаємо, Дніпропетровська міська рада незаконно вирішила запровадити пропускний режим для журналістів – допуск на сесію тільки після акредитації та за перепустками. Прес-служба Дніпропетровської міської ради звернулась до ЗМІ з вимогою надати дані про журналістів, операторів та фотокореспондентів, а також інформацію про техніку, яку вони будуть використовувати під час сесії.

Фото: dnepr.press

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1125
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду