Суд відмовився поновити справу про перешкоджання співробітників СБУ журналістам програми «Схеми»

Суд відмовився поновити справу про перешкоджання співробітників СБУ журналістам програми «Схеми»

26 Лютого 2016
1974

Суд відмовився поновити справу про перешкоджання співробітників СБУ журналістам програми «Схеми»

1974
Печерський районний суд Києва відхилив скаргу щодо закриття кримінального провадження про перешкоджання законній журналістській діяльності, порушеного після нападу співробітників Служби безпеки України на знімальну групу «Схеми», спільного проекту «Радіо Свобода» і телеканалу «UA:Перший», 2 жовтня 2015 року.
Суд відмовився поновити справу про перешкоджання співробітників СБУ журналістам програми «Схеми»
Суд відмовився поновити справу про перешкоджання співробітників СБУ журналістам програми «Схеми»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Журналісти програми «Схеми» Михайло Ткач і Кирило Лазаревич подали скаргу після закриття справи за ч. 1 ст. 171, про що Військова прокуратура повідомила 6 січня. Згідно з постановою, підставою для закриття справи стала «відсутність у діянні військовослужбовців Служби безпеки України… складу будь-якого кримінального порушення». 

Суддя Печерського райсуду після ознайомлення з матеріалами, заслухала адвокатів журналістів та слідчого Військової прокуратури Київського гарнізону і ухвалила залишити скаргу без задоволення.

Причини такого рішення стануть відомі в понеділок, 29 лютого, коли буде повністю представлене рішення суду. 

Адвокат програми «Схеми» Людмила Лебідь зазначила, що цю ухвалу може бути оскаржено упродовж п’яти днів після оголошення.

«Ми будемо оскаржувати ухвалу. Усі ті порушення, процесуальні під час досудового слідства, матеріальні – про те, що відсутній склад кримінального правопорушення, при наявності відеокамер і всіх інших прямих доказів, воно дає сподівання про те, що апеляція поставить все на свої місця», – повідомила вона.

Нагадаємо, 2 жовтня минулого року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу «Схеми. Корупція в деталях» журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича та пошкодили знімальну техніку.

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів програми «Схеми». Голова СБУ Василь Грицак пообіцяв провести службове розслідування.

Військова прокуратура Київського гарнізону відкрила кримінальне провадження щодо інциденту за перешкоджання законній роботі журналістів.

23 грудня 2015 року під час засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики начальник Головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Степан Грещук повідомив про звільнення із займаної посади начальника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті із затриманням журналістів.

6 січня 2016 року журналіст «Схем» Михайло Ткач повідомив, що кримінальне провадження за ст. 171 про перешкоджання законній журналістській діяльності було закрито 31 грудня 2015 року. Згодом адвокат програми «Схеми» заявив, що оскаржить постанову про закриття кримінального провадження у справі про перешкоджання журналістам.

Водночас Печерський районний суд Києва 19 січня визнав незаконними дії співробітників СБУ, які 2 жовтня 2015 року затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу програми «Схеми» – журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича і пошкодили знімальну техніку.

Також визнаний винним у вчиненні адміністративного правопорушення начальник служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрій Бондарєв, який брав участь в інциденті із затримання знiмальної групи програми «Схеми». Суд, який розглядав справу про перевищення ним службових повноважень, постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти.

У січні стало відомо, що начальник служби охорони пропускного режиму Головного управління Служби безпеки України (СБУ) в Києві Юрій Бондарєв готує апеляційний позов на постанову Печерського суду Києва від 19 січня, який визнав його винним у перевищенні службових повноважень під час затримання журналістів програми «Схеми».

 

На фото - затримання журналіста співробітниками СБУ. Фото: скрін відео групи "Радіо Свобода"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1974
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду