У Харкові напали на знімальну групу  – поліціянт не заважав нанесенню травми журналістці

У Харкові напали на знімальну групу – поліціянт не заважав нанесенню травми журналістці

11 Лютого 2016
1270

У Харкові напали на знімальну групу – поліціянт не заважав нанесенню травми журналістці

1270
10 лютого в Дзержинському районі Харкова члени місцевої так званої «громадської організації» «Громадська варта» напали на знімальну групу видання «Харьковские известия». Двом журналістам було нанесені травми, одному із них знадобилася медична допомога.
У Харкові напали на знімальну групу  – поліціянт не заважав нанесенню травми журналістці
У Харкові напали на знімальну групу  – поліціянт не заважав нанесенню травми журналістці

Про це йдеться на сайті видання.

Інцидент стався о 14.45 на парковці по вулиці Серповій, 4, куди журналісти виїхали знімати сюжет про незаконну забудову.

«Знімальна група їздила знімати незаконну забудову за даного адресою, де активісти раніше встановили кафе. Коли журналіст "Харьковских известий" Станіслав на службовому автомобілі виїжджав з парковки, його почав знімати на камеру на мобільному телефоні активіст "Громадської варти" Дмитро Маковецький. Станіслав вийшов з машини і поцікавився у нього, навіщо той це робить. Маковецький сховав телефон і почав штовхати Станіслава і затівати бійку. У цей момент ззаду підбігли близько семи чоловік, які вдарили журналіста "Харьковских известий" чимось важким по спині, після цього почали наносити удари руками і ногами. Станіслав відбіг на десять метрів, але невідомі погналися за ним, завдали ще кілька ударів і втекли з місця подій», - повідомляє видання.

Як стверджують журналісти, незадовго до нападу на кореспондента невідомий, який представився активістом «Громадської варти», також погрожував іншим членам знімальної групи. Близько десяти активістів «Громадської варти» обступили автомобіль «Харковских известий» і не давали знімальній групі виїхати з парковки.

«Активіст "Громадської Варти" Валентин Бистриченко намагався перешкодити журналістці сісти в автомобіль. Він схопився за двері і не давав закрити її зсередини, а також кричав, що його намагалися збити», - повідомляє видання.

Знімальна група викликала поліцію і «швидку допомогу» для побитого журналіста. Як повідомляє видання, так звані «активісти» заблокували під'їзд «швидкої». Коли журналістка «Харковских известий» підійшла до автомобіля «швидкої», щоб дізнатися як самопочуття у її колеги, то жінки-активістки пішли за нею і заважали медикам надавати допомогу потерпілому. Через деякий час постраждалого журналіста «швидка» забрала в лікарню.

Водночас, як стверджують «Харьковские известия», один з активістів на очах у поліції припік сигаретою руку журналістці. При цьому правоохоронець на це ніяк не відреагував. «Детектор медіа» звернувся до відділу комунікацій Головного управління Національної поліції у Харківській області з проханням прокоментувати повідомлення про те, що поліціянт не заважав нанесенню травми журналістці.

Як йдеться на сайті Головного управління Національної поліції у Харківській області факт даної події внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань запопередньою кваліфікацією ст. 171 (перешкоджання законнійпрофесійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України. За твердженням поліції, мало місце «з’ясовування відносин».

«Близько 14.00 до Дзержинського відділу поліції міста Харкова надійшлаінформація про те, що по вулиці Серповій відбувається сварка між групою осіб. Виїздом  на місце події було  встановлено, що кілька представників  однієї  з громадських  організацій  з’ясовували  відносини  зі знімальною групою харківського телеканалу. В результаті працівник ЗМІ звернувся за медичною допомогою до лікарів. Вони констатували у чоловіка забиття хребта. На теперішній час  ситуація повністю врегульована правоохоронцями, конфлікт  припинено. Працівники  поліції проводять  необхідні слідчі дії, опитані усі учасники події», - повідомляє відділ комунікацій ГУ Нацполіції у Харківській області.

Наразі досудове розслідування триває, його  хід знаходиться на особистому контролі керівництва  Головного управління Національної поліції в Харківській області.

Як пояснили в Харківській міськраді інформагентству «Укрінформ», журналісти «Харьковских известий» брали участь у рейді з виявлення самовільного будівництва на самовільно захопленій землі.

«На вул. Серповій, де знаходиться кафе "для друзів" лідера організації "Громадська варта" Валентина Бистриченко, розпочато ще одне його незаконне будівництво. Після приїзду знімальної групи його люди напали на журналістів. Оператора вдарили чимось важким по спині. Бригаді швидкої допомоги не давали відвезти його в лікарню. Один з членів "Громадської варти" загасив недопалок об руку журналістки», - розповіли в міськраді.

 

Фото – «Харьковские известия»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1270
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду