Комітет свободи слова хоче заслухати звіт голови СБУ щодо справи про напад на журналістів «Радіо Свобода»

Комітет свободи слова хоче заслухати звіт голови СБУ щодо справи про напад на журналістів «Радіо Свобода»

7 Жовтня 2015
1869

Комітет свободи слова хоче заслухати звіт голови СБУ щодо справи про напад на журналістів «Радіо Свобода»

1869
А також звернеться до Генпрокурора, щоб він взяв під особистий контроль розслідування цієї справи
Комітет свободи слова хоче заслухати звіт голови СБУ щодо справи про напад на журналістів «Радіо Свобода»
Комітет свободи слова хоче заслухати звіт голови СБУ щодо справи про напад на журналістів «Радіо Свобода»

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 7 жовтня вирішила звернутися до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням запросити на засідання парламенту 9 жовтня голову СБУ Василя Грицака для того, щоб він надав інформацію щодо розслідування справи про напад представників СБУ 2 жовтня на знімальну групу програми антикорупційних розслідувань «Радіо Свобода» «Схеми. Корупція в деталях», що виходить «UA:Першому». На запрошенні голови СБУ на засідання парламенту у п'ятницю наполіг член Комітету Олександр Абдуллін.

 

Комітет також вирішив: запросити результати службового розслідування СБУ, яке має завершитися 12 жовтня; звернутися до Генпрокурора з проханням взяти цю справу на особистий контроль; долучити до справи напад на журналістів «Громадського ТБ» у Харкові та звернутися до СБУ з проханням надати відео затримання.

 

Керівник відділу розслідувань «Радіо Свобода» Катерина Горчинська зазначила, що в Україні треба нарешті переломити тенденцію, коли журналістів б'ють, залякують, заламують руки і вимагають, щоб вони писали явку з повинною про те, що вони шпигуни.

 

«Треба нарешті, щоб стався прецедент і в Україні почали застосовувати ст.171 ККУ про перешкоджання законній журналістській діяльності», - сказала вона.

 

Журналісти вимагають застосування ст.171

 

У випадку з нападом на її колег, на її думку, можна порушити кримінальне провадження за трьома статтями ККУ: про перешкоджання журналістській діяльності, незаконне затримання та перевищення службових повноважень.

 

«Крім того, була пошкоджена камера, зараз робимо експертизу. А СБУ каже, що цього не було. Нам казали, що їхня камера не веде запис у тому місці, де було затримання. Але коли Грицак наказав привести в центральний офіс це відео, то його привезли, але вирізали шматок, де було видно, як затримують наших журналістів. СБУ почало внутрішнє розслідування, але у нас дуже мало довіри до цього розслідування, бо у попередньому звіті вже написано, що журналісти діяли без редакційного завдання. А яким чином представники київського главку СБУ визначили, чи було у журналістів таке завдання? Ми вимагаємо, щоб це не закінчилося тільки внутрішнім розслідуванням, і в Україні почала застосуватися ст. 171 Кримінального кодексу, яка карає за перешкоджання законній журналістській діяльності. Того ж дня напали в Харкові на знімальну групу "Громадського ТБ!. Це зробила міліція. Врешті-решт, щось має статися в Україні, щоб змінити отаке ставлення до журналістів», - сказала Катерина Горчинська.

 

На засіданні був присутній журналіст Михайло Ткач, на якого напали співробітники СБУ (третій зліва)

 

Керівник проекту «Схеми» уточнила, що вони розуміють, що знімають представників секретної організації, що деякі з них їздять в АТО, що вони займаються контррозвідкою. «Тому, коли ми говорили з Грицаком, то один з наших головних меседжів був про те, що ми розслідуємо наскільки це можливо, але при цьому не будемо заявляти в ефірі імена цих людей. Ми максимально збережемо їх анонімність, щоб не видавати ніякі держтаємниці. Водночас ми вважаємо необхідним розслідувати невідповідність стилю їхнього життя їхнім доходам. Ми свідомі того, що несемо відповідальність за свої матеріали», - зауважила Катерина Горчинська.

 

Під час обговорення питання перший заступник голови Комітету Ольга Червакова наполягала на тому, щоб розслідування цієї справи під свій особистий контроль також взяв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Заступник голови Комітету Сергій Висоцький запропонував вимагати відставки голови СБУ.

 

Народний депутат Григорій Шверк, який брав участь в засіданні Комітету з правом дорадчого голосу, зазначив, що, якщо ведеться внутрішнє розслідування в СБУ, то спочатку Комітет мав би запросити його результати, а потім робити висновки. «Якщо це буде відписка, то ми щось скажемо з цього приводу. А якщо це буде детальне розслідування, то це справа інша», - сказав він.

 

Юрист Інститут медіа права Ігор Розкладай нагадав присутнім, що журналістам постійно перешкоджають знімати в публічних місцях. «Це системна проблема, тому очевидно, що треба говорити з усіма силовими структурами, бо ці випадки будуть повторюватися. Це так званий "синдром охоронця"», - додав він.

 

Після цього Ольга Червакова повідомила про те, що 6 жовтня в селі Княжичі Броварського району Київської області було побито журналістів, які знімали розслідування для програми «Стоп корупція» про дерибан землі.

 

Нагадаємо, 2 жовтня, співробітники Служби безпеки України (СБУ) затримали у Києві журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича програми антикорупційних розслідувань «Схеми. Корупція в деталях», що виходить на «Радіо Свобода» і «UA:Першому».

 

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів програми «Схеми», а Василь Грицак пообіцяв службове розслідування.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду