МЗС України протестує проти порушень російського суду в справі Надії Савченко

МЗС України протестує проти порушень російського суду в справі Надії Савченко

30 Вересня 2015
1395
30 Вересня 2015
09:31

МЗС України протестує проти порушень російського суду в справі Надії Савченко

1395
МЗС України протестує проти порушень російського суду в справі Надії Савченко
МЗС України протестує проти порушень російського суду в справі Надії Савченко

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з так званим «розглядом  по суті кримінальної справи» над Надією Савченко, яка у червні 2014 року була захоплена в полон в Луганській області України представниками підтримуваних Росією незаконних збройних формувань та викрадена з території України. Про це йдеться у заяві МЗС України, розповсюдженій 29 вересня.

 

МЗС України заявляє, що 29 вересня Донецький міський суд Ростовської області (Росія) «вкотре довів політичну вмотивованість цієї надуманої та повністю сфабрикованої справи, відмовивши у задоволенні клопотання захисту про використання в ході судових слухань технічних засобів для представлення доказів та не дозволивши застосовувати поліграф при проведенні допиту Надії Савченко».

 

Порушуючи взяті на себе зобов'язання у рамках Ради Європи, російська сторона продовжує ігнорувати статус Надії Савченко як члена Парламентської Асамблеї ради Європи (ПАРЄ), що користується відповідним імунітетом, наявність якого підтверджено відповідним висновком Комітету ПАРЄ з питань правил, процедури, імунітетів та інституційних справ, зазначає МЗС.

 

«Вимагаємо від Російської Федерації негайно припинити зазначений судовий фарс та звільнити Надію Савченко та всіх інших громадян України, які продовжують незаконно утримуватися на території Росії», - вимагає МЗС України.

 

Нагадаємо, 29 вересчня сайт проекту опозиційного російського політика Михайла Ходорковського «Окрытая Россия» виклав відео захоплення в полон Надії Савченко на території України - в результаті бою неподалік селища Металіст під Луганськом.

 

Як відомо, у Росії Надію Савченко звинувачують у тому, що вона незаконно перейшла кордон Російської Федерації. За інформацією Слічого комітету РФ, громадянка України була затримана правоохоронними органами на території Росії.

 

Нагадаємо, в місті Донецьку Ростовської області Росії тривають слухання суду над українською льотчицею та депутатом Надією Савченко.   На попередньому засіданні 22 вересня незаконно ув'язнена в Росії українка вкотре наголосила, що не має стосунку до вбивства російських тележурналістів каналу «Россия 1»  на Донбасі, в якому її звинувачують. Також вона наголосила, що не довіряє російському суду.

 

Захист Надії Савченко неодноразово наводив докази, що обстріл, під час якого загинули журналісти, стався після того, як Надія Савченко потрапила в полон до терористів «ЛНР». Її адвокати заявляють про два фактичних підтвердження алібі українки - білінг її мобільних телефонів і відеозйомку бойовика «ЛНР».

 

22 вересня палата представників Конгресу США одноголосно підтримала резолюцію із закликом до звільнення громадянки України, льотчиці та депутата Верховної Ради Надії Савченко, а Державний департамент США заявив, що єдиним правильним рішення у справі українки вважає її негайне повернення в Україну.

 

10 вересня Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав Росію звільнити естонського офіцера Естона Кохвера і українських громадян Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Надію Савченко.

 

 «Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1395
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду