Оприлюднено відео жорстокого побиття «беркутівцями» журналістів 5-го каналу, яке півтора року пролежало у слідчого

Оприлюднено відео жорстокого побиття «беркутівцями» журналістів 5-го каналу, яке півтора року пролежало у слідчого

17 Вересня 2015
5336
17 Вересня 2015
09:46

Оприлюднено відео жорстокого побиття «беркутівцями» журналістів 5-го каналу, яке півтора року пролежало у слідчого

5336
Оприлюднено відео жорстокого побиття «беркутівцями» журналістів 5-го каналу, яке півтора року пролежало у слідчого
Оприлюднено відео жорстокого побиття «беркутівцями» журналістів 5-го каналу, яке півтора року пролежало у слідчого

Колишній журналіст 5-го каналу Азад Сафаров повідомив, що оператор того ж телеканалу Сергій Клименко домігся, аби слідчі віддали відео побиття «беркутівцями» їх - знімальної групи 5-го каналу - 18 лютого 2014 року. За його словами, за півтора роки після відкриття провадження у справі немає жодних зрушень. Відео під назвою «Беркут дубасить оператора і журналіста 5 каналу» розміщене на відеохостингу YouTube.

 

За словами Азада Сафарова, це відео до цього ніде не було опубліковане. «Пам'ятаєте історію з моєю поламаною рукою?) Це «шикарне відео». Ви тільки подивіться, з якою насолодою з десяток мавп в броніках і шоломах травлять газом оператора, як потім стягують його за шию на землю (1.34), б'ють його головою об бетон, б'ють мене ногами, руками, і кожен хоче дотягтись, кожен хоче влучити, прям куча-мала, свято для дорослих)) Я не можу не сміятись зараз, коли це переглядаю. Сміюсь, бо це мавпи. Особливо останній кадр. Подивіться до кінця,там, де одна з макак стрибає на моєму шоломі. Вгадайте скількох з цих макак заарештували?)», - написав Азад Сафаров у своєму Facebook.

 



За його словами, відео пролежало півтори роки у слідчого. «Вони відмовлялись нам його віддати. При тому що саме ми його знайшли. Ми сказали слідчим, що нас били під будівлею ООН і попросили...ні... довго вимагали, щоб то відео забрали, поки його не стерли з часом.  Відважний і хоробрий оператор Sergey Klimenko сьогодні нарешті здобув це відео. Це саме його б'ють у відео. Дивіться, поширюйте, щоб пам'ятали про "Беркут"», - написав він.

 

Як повідомляє журналіст, через півтора року після нападу «беркутівців» слідчий запропонував йому знову пройти судмедекспертизу.

 

Відео також прокоментувала журналістка 5-го каналу Ольга Сніцарчук, яка розповіла про побиття знімальної групи каналу співробітниками «Беркуту». «18 лютого 2014. Хто працював всередині Ради - гасали по вікнам, а потім - по підвалам і підземці: туди зносили і приводили покоцаних людей, яких вдалося відбити у "беркутів". Дуже багато такого відео. Потім привели нашого Azad Safarov і Sergey Klimenko - депутати якось визволили їх від звір`я з вулиць. Фото попухлих від дубинок наших красунчиків я тоді постила в ФБ. Тепер бачимо на відео - як доблесно воювали з журналістом і оператором "беркута"», - написала вона у Facebook.

 

Варто нагадати, що за фактами сотень нападів колишніх співробітників «Беркуту» на українських та іноземних журналістів під час подій Євромайдану жоден із нападників не був покараний у судовому порядку.

 

Нагадаємо, 18 лютого 2014 року, під час висвітлення масових заворушень у центрі Києва знімальну групу 5-го каналу побили бійці спецпідрозділу «Беркут». У коментарі Інституту масової інформації журналіст Азад Сафаров уточнив, що побили його та оператора Сергія Клименка. У журналіста по тілу та голові ссадна та ґулі, він не може рухати рукою. До оператора Сергія Клименка, за словами пана Сафарова, беркутівці застосували газ, розпиляли його йому в обличчя, а також побили.

 

Це був другий напад на знімальну групу 5-го за 18 лютого. Раніше на вулиці Липській невідомі молодики спортивної зовнішності (так звані «тітушки») напали на журналістку Євгенію Таганович та оператора Леоніда Тараненка. Камеру 5-го каналу було розбито. В оператора, можливо, зламано палець.

 

16 вересня 2015 року під час зустрічі в Адміністрації Президента було досягнуто домовленості, що протягом тижня буде створено робочу групу, яка контролюватиме розслідування злочинів проти журналістів. До неї увійдуть представники медійних громадських організацій, Адміністрації Президента України і силових структур.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5336
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду