У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів (ФОТО, ВІДЕО)

У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів (ФОТО, ВІДЕО)

16 Вересня 2015
3468
16 Вересня 2015
20:28

У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів (ФОТО, ВІДЕО)

3468
У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів (ФОТО, ВІДЕО)
У Києві відбулась акція пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих українських журналістів (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні, 16 вересня, в Києві відбулася акція пам'яті Георгія Гонгадзе, який зник 15 років тому, та інших загиблих за роки незалежності українських журналістів.

 

Цього року, як передає оглядач «Детектор медіа» Світлана Остапа з місця подій, в акції пам'яті на Майдан Незалежності взяли участь набагато більше журналістів, активістів, громадських діячів, ніж торік. Серед учасників - прес-секретар Президента України Святослав Цеголко, новопризначений посол України в Канаді, колишній журналіст Андрій Шевченко та інші відомі медійники.



Учасники акції тримали в руках портрети Георгія Гонгадзе, плакати з гаслами цьогорічної акції «Озбройтеся правдою!», а також «Спочатку було слово», «Ми не забули!». Були названі прізвища усіх 64 журналістів, які загинули в Україні під час виконання своїх професійний обов'язків, а також тих співробітників ЗМІ, які були призвані до лав армії й загинули, захищаючи Україну в зоні АТО. Учасники акції віддали шану й загиблим у зоні конфлікту на Донбасі шістьом іноземним журналістам.

 

Щороку учасники акції запалюють свічки пам'яті

 

Хвилиною мовчання учасники акції вшанували пам'ять загиблих журналістів і запалили свічки. Молодь поклала квіти. Свічками було викладено ім'я «Гія».

 

 Виступає журналістка Настя Станко

 

Спочатку відбувся короткий мітинг біля Дошки загиблих журналістів на будівлі Національної спілки журналістів України на Хрещатику. У своїх виступах  голова Незалежної медіапроспілки України Юрій Луканов, першой секретар Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, медіаюрист Тетяна Котюжинська, журналіст каналу «Інтер» Роман Бочкала, журналістка «Громадського ТБ» Анастасія Станко, оглядачка «Детектор медіа, медіаексперт Світлана Остапа, журналіст каналу «1+1» Олександр Загородній, медіаексперт Інституту масової інформації Ірина Чулівська, головний редактор видання «Доступ до правди» Леся Ганжа говорили про те, що й за нової влади злочини проти журналістів залишаються безкарними, із кількох сотен нападів на медівників, здійснених у 2014-2015 роках, лише кілька були розслідувані, досі не названо замовників убивства Георгія Гонгадзе.

 

 

Вони також повідомили: сьогодні під час зустрічі в Адміністрації Президента було досягнуто домовленості, що протягом тижня буде створено робочу групу, яка контролюватиме розслідування злочинів проти журналістів. До неї увійдуть представники медійних громадських організацій, Адміністрації Президента України і силових структур.

 

Потім учасники акції пройшли ходою до Майдану Незалежності.

 

Нагадаємо, 16 вересня, в день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти й медіаорганізації закликали провести акції солідарності та вшанувати пам'ять усіх загиблих за часи Незалежності журналістів.

 

Журналісти й представники медіаорганізацій зазначили, що в 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти працівників ЗМІ не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова в 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013-му - 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень минулого року, коли в полоні побували 20 із них, усі - в Донецькій області. Загалом протягом 2014 року в полоні побували 79 журналістів, загинуло семеро. Кількість випадків цензури в 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му).  

 

Наразі в полоні терористів «ЛНР» уже дев'ять місяців перебуває луганська журналістка Марія Варфоломеєва.

 

Впродовж минулого року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім разів більше, ніж 2013 року (8 випадків).

 

За сім місяців 2015 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 - побиття та нападів на журналістів, 39 - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

 

Сьогодні, 16 вересня,  Президент України Петро Порошенко поклав квіти до меморіальної дошки загиблих українських журналістів на будівлі Національної спілки журналістів України у Києві.

 

«Детектор медіа»

Фото - Світлана Остапа

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду