Українські друковані ЗМІ менше звертаються до жінок-експертів, ніж до чоловіків – дослідження ІМІ

Українські друковані ЗМІ менше звертаються до жінок-експертів, ніж до чоловіків – дослідження ІМІ

16 Вересня 2015
2390
16 Вересня 2015
09:19

Українські друковані ЗМІ менше звертаються до жінок-експертів, ніж до чоловіків – дослідження ІМІ

2390
Українські друковані ЗМІ менше звертаються до жінок-експертів, ніж до чоловіків – дослідження ІМІ
Українські друковані ЗМІ менше звертаються до жінок-експертів, ніж до чоловіків – дослідження ІМІ

Інститут масової інформації (ІМІ) провів дослідження-зріз по десяти загальноукраїнських друкованих медіа, який показав, що ЗМІ залучають жінок-експерток лише в одній з чотирьох публікаціях: 18% у суспільно політичних журналах і 31% - у газетах. При цьому авторками публікацій у журналах є 39% жінок, у газетах - 70%. Про це заявила медіаекспертка ІМІ Ірина Чулівська під час дискусії «Жінка в українських медіа"» що відбулась в рамках спеціальної програми «Жінка в темі» Форуму видавців у Львові, повідомляє ІМІ.

 

«На жаль, наші дослідження показують, що жінка залишається не в темі, а продовжує займати в українських медіа другорядну роль, коментуючи хіба так звані несерйозні теми, як от мода, здоров'я, виховання дітей, іноді освіта, або ж постає у медіа, розповідаючи свої сльозливі історії кохання. Журналісти і журналістки майже не залучають жінок-політологинь, жінок-економісток чи експерток з інших "важливих" тем», - зазначила Ірина Чулівська.

 

За її словами, якщо б журналістки і журналісти намагались залучати приблизно однаково експертів і експерток ситуація б значно покращилась. «Я розумію, що іноді це неможливо, але досвід показує, що в редакціях немає якихось внутрішніх правил чи політик, які б заохочували брати коментарі також і в жінок-експерток і писати про них не лише в контексті, хто з ким спить чи з якою сумочкою ходить до Ради», - додала медіаекспертка.

 

Учасники дискусії погодились, що важливе значення має жіноча солідарність, адже журналістика переважно жіноча професія і, на жаль, саме жінки-журналістки не задумуються над гендерною нерівністю у ЗМІ.

 

Участь в обговоренні взяли журналістки Лариса Денисенко та Ольга Герасим'юк, експертка Інституту масової інформації Ірина Чулівська, експертка кампанії проти сексизму «Повага» Катерина Іванова, модерувала розмову журналістка Ірина Славінська.

 

Нагадаємо, за визначенням експертів, для України є актуальною проблема сексизму, не дивлячись на те, що існує закон «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Українське суспільство досі залишається патріархальним, тому сексизм переважно спрямований на жінок. Тенденції прояву сексизму можна спостерігати у ЗМІ. Стосується це, перш за все, політичної сфери, що залишається переважно чоловічою площиною. Медіа зазвичай замовчують професійні якості жінки-політика, натомість привертають увагу до її вбрання та зачіски. Натомість чоловіки-політики постають як сильні та рішучі особи, які можуть прийняти важливе і незалежне рішення, зазначає студентка ІІІ курсу Факультету журналістики Національного університету ім. Івана Франка Ольга Лихобабіна

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2390
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду