Департамент Міноборони незаконно не дозволив журналісту висвітлювати тендер щодо закупівлі житла для військових

Департамент Міноборони незаконно не дозволив журналісту висвітлювати тендер щодо закупівлі житла для військових

14 Вересня 2015
4160
14 Вересня 2015
15:44

Департамент Міноборони незаконно не дозволив журналісту висвітлювати тендер щодо закупівлі житла для військових

4160
Департамент Міноборони незаконно не дозволив журналісту висвітлювати тендер щодо закупівлі житла для військових
Департамент Міноборони незаконно не дозволив журналісту висвітлювати тендер щодо закупівлі житла для військових

Незалежний журналіст, інформаційний координатор Офіцерської громадської ініціативи «Чисті погони» Ігор Рудич повідомив, що йому перешкоджали у висвітленні тендера Департаменту капітального будівництва Міністерства оборони України щодо закупівлі житла в регіонах України на суму 949 млн. грн. Про це він розповів у публікації «Чого боялась пані Шраменко, не допускаючи журналіста на проведення тендеру на закупівлю житла для учасників АТО?» на інформаційно-рекламному порталі «Столиця».

 

Очільниця департаменту міністерства Людмила Шраменко, як зазначив журналіст, доклала всіх зусиль, аби не допустити його присутності на засіданні, де проводився тендер.

 

Конкурс на закупівлю державним коштом житла для військових у регіонах України на суму 949 млн. грн. проводився минулого тижня. Перед проведенням тендеру журналіст, за його словами, звернувся з листом до Управління преси та комунікації Міноборони України й попросив про сприяння його присутності на цьому конкурсі.

 

У Департаменті капітального будівництва журналіст почав фіксувати на відео переговори пані Шраменко, яка вела їх у коридорі. Після цього у нього виник конфлікт із очільницею департаменту.

 

«Пані Шраменко пройшла повз мене по коридору, дізналась, що я журналіст, і одразу повідомила, що знімати мені не можна, на конкурс «закупівлі житла в регіонах України на суму 950 млн. грн.» мене не пустять, - зазначив Ігор Рудич. - Натомість, я повідомив чиновницю, що тоді вона потрапить в інші правові умови. Прямуючи по коридору, пані Шраменко зі швидкістю Брюса Лі завдала мені удару по мобільнику».

 

Надалі, зазначив журналіст, вона почала втікати від нього, а тоді наказала черговому офіцеру вивести журналіста.

 

Ігор Рудич все ж таки потрапив на засідання, же проходив тендер, але на вимогу Людмили Шраменко, був змушений залишити його.

 

«Так чи інакше, але я потрапив на конкурс і здійснив кілька хвилин відеозйомки, - зазначив Ігор Рудик. - Учасники тендеру не заперечували, щоб журналіст працював. Чого не скажеш про пані Шраменко [...]. Вона двічі відтерміновувала конкурс, чим здивувала учасників тендеру, які приїхали з різних регіонів України. Врешті чиновниця поставила питання руба: або журналіст припиняє працювати і виходить геть - або Конкурс на закупівлю житла в регіонах України для військовиків на суму 950 млн. грн. вона - Шраменко - припиняє».

 

Як додав журналіст, на контрольно-пропускному пункті його намагалися затримати, однак зрештою «дозволили вийти за межі «режимного» об'єкту».

 

Юристи вважають, що відмова представника Департаменту МОУ в доступі до приміщення під час проведення тендеру є незаконною.

 

У коментарі «Детектор медіа» юрист «Інституту медіа права» Христина Буртник зазначила: «Щодо відмови у доступі журналіста до приміщення під час проведення тендеру зазначаємо, що п. 4 ст. 9 Закону України "Про здійснення державних закупівель" прямо передбачено право представників засобів масової інформації та громадських об'єднань бути присутніми під час проведення процедур розкриття пропозицій конкурсних торгів. Окрім того, Закон встановлює обов'язок замовників забезпечити безперешкодний доступ таких осіб до процедури розкриття пропозицій конкурсних торгів та право на фіксацію технічними засобами.

 

Не є перешкодою для проходу до приміщень органів влади особливий статус таких об'єктів. Згідно п. 3 ст. 15 Закону України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб" на таких приміщеннях здійснюються заходи щодо підтримання на них відповідного порядку проходу громадян,  проїзду транспортних засобів, проносу і провозу речей. Проте такі дії можуть стосуватись, наприклад, видачі перепусток, а не заборони проходу особи».   

 

«Детектор медіа» звернулася по коментар до прес-служби Міністерства оборони України та очікує на відповідь.

 

Нагадаємо, в Шевченківському райвідділі міліції Чернівців відкрито кримінальне провадження за ч.1 статті 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) за заявою журналістки порталу 0372.ua Галини Єреміци. Журналістка повідомила, що 20 серпня її роботі перешкоджали в пологовому будинку у Чернівцях. 22 серпня відомості про цей випадок внесені в ЄРДР.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4160
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду