Порошенко підписав закон про розкриття інформації щодо кінцевих власників ЗМІ

Порошенко підписав закон про розкриття інформації щодо кінцевих власників ЗМІ

10 Вересня 2015
2239
10 Вересня 2015
17:16

Порошенко підписав закон про розкриття інформації щодо кінцевих власників ЗМІ

2239
Порошенко підписав закон про розкриття інформації щодо кінцевих власників ЗМІ
Порошенко підписав закон про розкриття інформації щодо кінцевих власників ЗМІ

Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації та реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення». Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави.

 

Закон №674-VIII, який Верховна Рада ухвалила 3 вересня, зобов'язує суб'єктів інформаційної діяльності (телерадіомовників та провайдерів програмної послуги) розкривати інформацію про реальну структуру власності та надавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) компаній, йдеться у повідомленні.

 

Також Законом забороняється створення та діяльність телеорганізацій, учасником яких є юридичні особи, зареєстровані в офшорних зонах, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів України, а також відповідні фізичні особи-підприємці, фізичні особи та особи без громадянства.

 

На Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення покладається обов'язок надавати детальне обґрунтування всім своїм рішенням щодо видачі, відмови у видачі та відмови у продовженні ліцензій. Також Нацраді забороняється вводити будь-які не передбачені законами України обмеження ретранслювати програми, які походять з країн-учасниць Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

 

Прийняття Закону має сприяти вирішенню питання прозорості власності щодо телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги. Також запроваджено більш чіткі та прозорі процедури діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо ліцензування.

 

Нагадаємо, 3 вересня, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №1831 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення». За таке рішення проголосувало спочатку 225 депутатів, а після повторного голосування 237 народних депутатів.

 

Законопроект передбачає, зокрема:

- зобов'язати суб'єктів інформаційної діяльності (телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги) розкривати на своєму сайті та надавати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення інформацію про свою структуру власності та відомості про кінцевих вигодоодержувачів;

- надати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення право запитувати додаткові відомості про структуру власності суб'єктів інформаційної діяльності;

- встановити, що за ненадання інформації про структуру власності, невчасне її надання або надання неправдивої інформації телерадіоорганізація або провайдер програмної послуги сплачує штраф;

- зобов'язати Національну раду надавати детальне обґрунтування всім своїм рішенням щодо видачі, відмови у видачі та відмови у продовженні ліцензій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2239
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду