Суд скасував постанову слідчого про закриття справи щодо нападу на журналіста «Преступности. НЕТ»

Суд скасував постанову слідчого про закриття справи щодо нападу на журналіста «Преступности. НЕТ»

3 Вересня 2015
3335

Суд скасував постанову слідчого про закриття справи щодо нападу на журналіста «Преступности. НЕТ»

3335
Суд скасував постанову слідчого про закриття справи щодо нападу на журналіста «Преступности. НЕТ»
Суд скасував постанову слідчого про закриття справи щодо нападу на журналіста «Преступности. НЕТ»

Журналіст миколаївського видання «Преступности.НЕТ» Андрій Лохматов (на фото) оскаржив у суді постанову слідчого міського управління міліції Миколаєва А.Куратьова про закриття кримінального провадження за фактом позгроз і агресивних дій з боку громадянина Олександра Кір'янова, який мав при собі посвідчення «дружинника» виконкому Миколаївської міськради. Суддя Центрального райсуду Миколаєва Дмитро Тишко задовольнив скаргу Андрія Лохматова, скасувавши постанову слідчого про закриття провадження. Про це повідомляє видання «НикВести».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у ніч з 9 на 10 липня 2013 року під час затримання співробітниками ДАІ автомобіля Range Rover один з пасажирів позашляховика почав погрожувати фізичною розправою кореспондентам «Преступности.НЕТ» Анатолію Чубаченку та Андрію Лохматову, які проводили фото-і відеофіксацію інциденту. Чоловік, який показав посвідчення працівника виконкомому Миколаївської міської ради на ім'я Олександра Кір'янова, намагався вихопити фотоапарат у журналіста, а потім у грубій формі погрожував представникам ЗМІ фізичною розправою та переслідуваннями.

 

Було відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»). Справа розслідувалася в Центральному райвідділі міліції Миколаєва, де даним провадженням займалися три слідчих. За півтора роки кримінальна справа була двічі закрита - останнє таке рішення прийняв слідчий Олександр Слободян  7 серпня 2014 року.

 

У липні 2015 року справу закрили вчетверте - відповідну постанова підписав слідчий Миколаївського міськуправління міліції А.Куратьов. При цьому потерпілого Андрія Лохматова про це не поінформували, що суперечить статті 56 КПК України. За цей час правоохоронці «втрачали» матеріали справи, кореспондент звертався до прокуратури і тричі до суду, виступаючи за відновлення розслідування. Також варто відзначити, що журналіста Анатолія Чубаченка в підсумку перевели зі статусу потерпілого в статус свідка, зазначає видання «НикВести».

 

«Позиція міліції, прокуратури та суду щодо виробництва не одноголосна - міліція закриває провадження, прокуратура скасовує ці постанови або підтримує ці постанови, але суд скасовує і направляє виробництва на досудове розслідування. Кожен слідчий закриває провадження з різних причин», - сказав Андрій Лохматов.

 

У четвертій постанові про закриття справи йдеться про те, що нібито журналіст порушив законні права пана Кір'янова тим, що проводив на вулиці фото і відеозйомку процесу його затримання.

 

Під час суду прокурор Наталія Непомняща повторила твердження слідчого і заявила, що журналіст Андрій Лохматов порушив права п'яного водія, знімаючи його на камеру. Крім того, вона вважає, що раз репортаж був все ж опублікований, то перешкоджання діяльності журналіста не було.

 

 

«Так дійсно, відеозйомка проводилася в публічному місці, проте Кір'янов явно висловлював незгоду з цими подіями, що його знімали на відеозйомку. Таким чином, були порушені його законні права», - заявила Наталія Непомняща, яка виправдала таким чином погрози журналісту.

 

«У мене виникає питання, чи на своєму місці такі співробітники правоохоронних органів ?! Тобто, прокуратурі та міліції потрібно було, щоб Кір'янов мене вбив, тоді б вони не виправдовували його дії ?!», - обурився Андрій Лохматов.

 

У підсумку суддя Центрального райсуду Миколаєва задовольнив скаргу Андрія Лохматова, скасувавши постанову слідчого про закриття провадження.

 

 

«Детектор медіа»

Фото - «НикВести»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3335
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду