«Укрпошта» вимагає від програми «Схеми» спростування – ведуча Наталка Седлецька вважає це тиском

«Укрпошта» вимагає від програми «Схеми» спростування – ведуча Наталка Седлецька вважає це тиском

27 Серпня 2015
2346

«Укрпошта» вимагає від програми «Схеми» спростування – ведуча Наталка Седлецька вважає це тиском

2346
«Укрпошта» вимагає від програми «Схеми» спростування – ведуча Наталка Седлецька вважає це тиском
«Укрпошта» вимагає від програми «Схеми» спростування – ведуча Наталка Седлецька вважає це тиском

Державний оператор поштового зв'язку «Укрпошта» вимагає вибачення і спростування від редакції програми «Схеми» виробництва «Радіо Свобода», що транслюється на телеканалі «UA: Перший». Про це «Укрпошта» заявила у відкритому листі на адресу Національної телекомпанії України та «Радіо Свобода». У коментарі «Детектор медіа» автор і ведуча програми «Схеми» Наталка Седлецька розцінила заяву «Укрпошти» як тиск на редакцію.

 

2 липня 2015 року в ефірі «UA: Перший» вийшла програма «Схеми» із сюжетом «Корупція на пошті». У журналістському розслідуванні, зокрема, йшлося про завдані «Укрпошті» збитки в розмірі 2 млн грн при продажу валюти через «Авант-банк» за заниженим, за твердженням редакції програми, курсом. Також у сюжеті йшлося про закупівлю підприємством конвертів, яку журналіст Олександр Чорновалов назвав «старими схемами».

 

Відео з цією програмою з'явилося також на сайті «Радіо Свобода» та сервісі YouTube. Крім того, публікації з посиланням на інформацію з цього сюжету з'явилися і в низці інших українських ЗМІ, зокрема: «Українська правда», «Ліга.Бізнес», Ua-Pressa.com, «Багнет», «Компромат 1», «Люстратор», From-ua.com та ін.

 

20 серпня, через півтора місяці після виходу сюжету, «Укрпошта» оприлюднила відкритий лист зі своїми претензіями. Вона вважає інформацію, поширену в програмі «Схеми», «викривленою, замовною й однобічною». Схожі претензії й у «Авант-банку», який теж оприлюднив свій відкритий лист до «Радіо Свобода» та НТКУ.

 

«У відеосюжеті «Корупція на пошті» подано суб'єктивні та надумані висновки журналістів, які не мають права видавати власні оціночні судження та вигадки за достовірну інформацію. У цьому сюжеті журналістами програми брутально порушено стандарти журналістики. Вони не представили збалансованої точки зору щодо висловлених в сюжеті звинувачень на адресу «Укрпошти», висувають голослівні обвинувачення, а також підлаштовують факти під завчасно зроблені висновки та під одну точку зору», - йдеться у відкритому листі «Укрпошти».

 

«Укрпошта» нарікає на те, що журналісти не використали повних пояснень керівника підприємства Ігоря Ткачука, а його слова були вирвані з контексту. «Зміст інтерв'ю в.о. генерального директора "Укрпошти" Ігоря Ткачука журналістам "Радіо Свобода", яке тривало більше години, було спотворено. У звуковому ряді навмисно обрізані висловлювання керівника підприємства та подані його слова, що вирізані з контексту...», - йдеться у листі. В «Укрпошті» кажуть, що журналіст відмовив їм у наданні повного відео інтерв'ю для розміщення на сайті.

 

«Укрпошта» заперечує інформацію про завдані їй збитки при продажу валюти через «Авант-банк» за заниженим курсом. Підприємство наполягає, що це була не «оборудка», а повністю законний продаж валюти через уповноважений банк за ціною ринку, яка існувала на той час.

 

«Журналісту "Радіо Свобода" О.Чорновалову на його електронну адресу "Укрпоштою" були надіслані сканкопії довідок курсів валют з державних банків, які можна було використати як коректну базу для порівняння. Втім журналіст застосував для порівняння "середню температуру по лікарні", зухвало проігнорувавши важливу інформацію, надану "Укрпоштою". Ця маніпуляція також є важливим моментом, адже на ній ґрунтується висновок про нібито "корупцію" на "Укрпошті" і робиться умовивід про "нанесені збитки"», - йдеться у відкритому листі.

 

Також «Укрпошта» не згодна з висловом у сюжеті, що «одна з причин фінансової скрути підприємства полягає в його керівництві». «Насправді ці слова є неправдою, оскільки з моменту очолення "Укрпошти" Ігорем Ткачуком, підприємство вже два квартали поспіль є прибутковим», - заперечують на підприємстві. У сюжеті ж зазначено, що це відбувається завдяки коливанням курсів валют.

 

Експертів, яких редакція програми «Схеми» залучила для коментування ситуації на підприємстві, «Укрпошта» називає «сумнівними».

 

У листі також зазначено, що сюжет не відповідає стандартам журналістики, у ньому відсутня етика й моральна відповідальність перед суспільством. Тому монополіст поштового зв'язку й банк наполягають на вибаченнях та спростуванні хибної, на їхню думку, інформації.

 

«Детектор медіа» звернулася по коментар до автора й ведучої програми «Схеми» Наталки Седлецької. Вона розцінила відкритий лист керівництва «Укрпошти» як спробу тиску на редакцію програми «Схеми», яка постійно займається незалежними антикорупційними розслідуваннями.

 

«Це такий спосіб залякування і він має місце також через наближення виборів. Дуже скоро в "Укрпошті" буде проходити конкурс із обрання нового голови. І я впевнена, що це все тому, щоб відбілитися після викриттів, які були оприлюднені в наших матеріалах», - сказала вона.

 

Також пані Седлецька не погоджується, що в сюжеті була викривлена інформація. Утім, наголосила, що команда «Схем» знову перевіряє фактаж. Про це редакція повідомила «Укрпошту». «З усіх фактів вони («Укрпошта». - ТК) зачепилися за один - там, де в них є потенційна можлива змова з банком», - зазначає вона.

 

Тим часом, як повідомила пані Седлецька, у Генеральній прокуратурі України розглядають звернення народного депутата Сергія Лещенка стосовно викладених у програмі «Схеми» фактів про «Укрпошту» та вирішують питання про можливе відкриття кримінального провадження. Наталка Седлецька вважає, що розслідування правоохоронних органів і спричинило активність «Укрпошти». Вона пообіцяла обов'язково оприлюднити результати розслідування ГПУ.

 

Ксенія Богуславська, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2346
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду